Cătălin Cherecheș, primar: Centura Metropolitană a municipiului Baia Mare devine realitate

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, prezent, ieri, la semnarea contractului pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate al variantei ocolitoare a municipiului Baia Mare a declarat că s-a intrat în a doua etapă de dezvoltare, care are o direcție nouă spre ceea ce înseamnă o economie modernă a Zonei Metropolitane.

Șeful administrației locale băimărene a luat cuvântul punctând faptul că, după 30 de ani UAT-urile au reușit să ajungă la un numitor comun care să ducă spre dezvoltare.

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare: ”Am semnat, împreună cu Președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, primul contract pentru realizarea acestui proiect de importanță majoră. În urma acordului de asociere între Primăria Municipiului Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș încheiat în luna noiembrie a anului trecut și după derularea procedurilor de achiziții, joi, 18 noiembrie 2021, am semnat contractul de execuție a studiului de fezabilitate, marcând astfel un pas important în dezvoltarea infrastructurii rutiere și a dezvoltării economice la nivel local și județean.

Semnarea acestui contract este un punct foarte important pentru Maramureș, pentru Municipiul Baia Mare, în special pentru Zonă Metropolitană. După anii 50, când a început industrializarea intensivă în Municipiul Baia Mare, consider că acum este a doua etapă în dezvoltare, o etapă nouă, care se orientează spre ceea ce înseamnă economie modernă și modul în care se gândește economia și funcționarea industriei, respectiv a serviciilor în ziua de azi, iar conectivitatea este cea mai importantă din această perspectivă.

Mă bucur foarte mult că după 30 de ani, Consiliul Județean Maramureș și Primăria Baia Mare, împreună cu celelalte primării ajung la un numitor comun să facă și lucruri mari, lucruri care să genereze dezvoltare, să genereze predictibilitate în ceea ce înseamnă proiecte de viitor. Acum, împreună cu domnul președinte Ionel Bogdan, putem să facem lucruri care să conteze pentru viitorul municipiului și pentru viitorul județului.

Primarul a amintit și de importanța Aeroportului Internațional Maramureș care trebuie să se dezvolte și care, pe lângă transportul călătorilor, ar putea înlesni inclusiv transporturi de mărfuri. Astfel s-ar putea atrage investitori în zona de servicii.

Cătălin Cherecheș: ”Cred că modul în care am gândit inclusiv această bretea, pentru că este o bretea între actuala centură ocolitoare mică și această centură metropolitană, va dezvolta noua economie a Zonei Metropolitane, bineînțeles cu punctul nodal Aeroportul Internațional Maramureș. Îmi doresc și eu, la fel ca și domnul președinte și mulți din zona economică ca aeroportul să fie, pe lângă transportul călătorilor și pentru transportul de mărfuri, cargo. Cred că aceasta poate să fie un următor pas în dezvoltarea aeroportului, să atragem investitori pe zona de servicii, nu doar pe zona de industrie, servicii fiscale, a altor tipuri de servicii, inclusiv turistice. Să atragem investitori care nu trebuie neapărat să vină de departe. Sunt foarte mulți oameni și în România care vedem că fac lucruri inedite și de mare performanță în economia mondială și cred că putem să ne orientăm și noi spre ai noștri pentru a le pune la dispoziție facilități.

Le mulțumesc primarilor vecini pentru modul în care înțeleg importanța lor ca și zonă de dezvoltare pentru Municipiul Baia Mare și pentru județ. Municipiul nu se poate dezvolta decât în Groși, în Recea, în Tăuții Măgherăuș, în Dumbrăvița și în Baia Sprie. Municipiul Baia Mare este capsulat, limitat în resurse de teren și trebuie să gândim chiar și în mod informal această zonă metropolitană pentru că este o chestiune relevantă, importantă și care generează viitor sustenabil.

În încheierea declarației, primarul Cătălin Cherecheș și-a arătat deschiderea față de un potențial parteneriat încheiat cu Consiliul Județean Maramureș pentru înființarea unei noi unități medicale.

Cătălin Cherecheș: ”Nu trebuie să uităm că economia nu poate să funcționeze și să se dezvolte fără educație și fără oameni sănătoși. Spitalul Județean va intra într-o nouă etapă de reabilitare. Probabil că vom face un parteneriat pentru a înființa o nouă unitate medicală la cele mai înalte standarde, respectiv un Spital Municipal. Ne gândim la o nouă rețea școlară și probabil o să impulsionăm tinerii din regiune și o să îi motivăm să vină și să învețe în Baia Mare pe anumite profile care ne interesează din perspectiva economică, astfel încât să dăm impuls vieții în Baia Mare și în județul Maramureș. Le urez succes și le mulțumesc celor care vor face studiul de fezabilitate, aș dori foarte mult să văd un studiu de fezabilitate așa cum trebuie să fie, respectiv cam 85% din proiectul tehnic. Să fie într-un ceas bun!”

Varianta ocolitoare metropolitană va asigura conectivitate cu Aeroportul Internațional Maramureș, care urmează să beneficieze de un terminal nou, modern, adaptat nevoilor de dezvoltare a județului.

Lungimea estimată a centurii ocolitoare este de 30 de kilometri, fiind  prevăzută cu o bandă pe sens, respectiv cu două benzi pe sens în zonele de trafic mai aglomerat, și cu noduri rutiere, care vor asigura conectivitatea cu toate drumurile naționale și județene din zona adiacentă municipiului Baia Mare

Varianta va intersecta următoarele drumuri:

DN 1C Baia Mare – Halmeu (Satu Mare);  DC 99 Merișor; DC 97 Bozânta Mare; DC 68 Bozânta Mică; DC 68 Lăpușel; Conexiune Drum Expres Someș ; DN 1C Dej – Baia Mare;  DJ 182B Baia Mare – Șomcuta Mare;  DN 18B Baia Mare – Târgu Lăpuș;  DC 25 Satu Nou de Sus;  DN 18 Baia Sprie – Sighetu Marmației.

Suma totală pentru realizarea Studiului de Fezabilitate este de 1.964.600,00 lei, la care se adaugă TVA. Valoarea totală estimată a proiectului este de 88 de milioane de euro, bani care vor fi asigurați din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Despre eveniment găsiți informații și AICI

Foto-Cătălin Cherecheș Facebook

 

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!