Își menține sau nu, Cătălin Cherecheș sprijinul pentru fostul Palat Episcopal? Și cu presiunile ne-am lămurit: ”Mai bine blocuri (...)” - Ziarul de Maramures

Breaking News

Își menține sau nu, Cătălin Cherecheș sprijinul pentru fostul Palat Episcopal? Și cu presiunile ne-am lămurit: ”Mai bine blocuri (…)”

Bogdan Hodorogea si Simion Bizău au inițiat proiectul. Baia Mare cere exercitarea dreptului de preemțiune

Consilierii locali Bogdan Hodorogea și Simion Bizău militează în continuare pentru ca Municipiul Baia Mare să-și exercite dreptul de preemțiune pentru fostul Palat Episcopal.

Proiectul de Hotărâre care va intra pe ordinea de zi a ședinței din 27 aprilie 2023, este urmarea unui alt proiect de hotărâre prin care se cerea votul consilierilor locali pentru neexercitarea dreptului de preemțiune (DETALII AICIȘah mat! Cherecheș refuză să cumpere pentru Baia Mare fostul Palat Episcopal care se vinde cu 673.553,00 lei. Un ”fâs” comparativ cu cele 12 milioane de lei oferite pe închirierea de wc-uri).

În cadrul comisiilor de specialitate, care s-au desfășurat în 12 aprilie, atât consilierul Bogdan Hodorogea, cât și Simion Bizău au venit cu argumente pentru intrarea în patrimoniul orașului Baia Mare a fostului Palat Episcopal (DETALII AICISimion Bizău: O să fac o plângere penală. Bogdan Hodorogea: Cine a divizat? Radu Ardelean: Înseamnă că noi trecem de partea celor care greșesc?).

La ședința Consiliului Local din 12 aprilie, primarul Cătălin Cherecheș a retras proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi, proiect prin care se cerea neexercitarea dreptului de preemțiune, exprimându-și public sprijinul pentru un nou proiect de hotărâre inițiat de consilierii locali Bogdan Hodorogea și Simion Bizău. ”Eu sunt absolut de acord!”, a precizat Cherecheș la data menționată (DETALII AICICătălin Cherecheș sprijină salvarea fostului Palat Episcopal alături de Bogdan Hodorogea și Simion Bizău).

Își va menține sau nu poziția, primarul Cătălin Cherecheș? Revenim pe subiect după ședința Consiliului Local din 27 aprilie.

Cum vor aborda acest proiect de hotărâre consilierii locali liberali și țărăniști? Ne punem această întrebare mai cu seamă că, fostul Palat Episcopal a fost locul de întâlnire al predecesorilor lor, care au luptat împotriva comunismului și care au avut un aport considerabil la Unirea din 1918. Iată ce ne spune profesorul greco-catolic Ioan Tîmbuș, lector la Centrul Univesitar Baia Mare: ”Fostul Palat Episcopal din Baia Mare a fost ultima clădire din România de pe care s-a dat jos steagul regal, conform dosarelor securității. Tot aici, se întâlneau liberalii și țărăniștii care militau împotriva comuniștilor. Episcopul Alexandru Rusu a locuit în această clădire din anul 1931, când a fost instalat, alături de corpul de canonici, și până în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948 când a fost arestat. Înaintea pandemiei, episcopul dr. Alexandru Rusu a fost beatificat de Papa Francisc, fiind ridicat la rangul de FERICIT. Alexandru Rusu a sprijinit și participat la semnarea Actului Unirii din anul 1918. Deci nu a fost un simplu om. Consider că acest monument istoric ar trebui să facă parte din patrimoniul Municipiului Baia Mare.”

Contează sau nu, pentru liberalii și țărăniștii de acum? Dacă a contat castelul din Pribilești, care a fost achiziționat cu 210.000 euro în patrimoniul județului Maramureș în 2021, despre care presa scria la vremea respectivă că nu valorează nimic, de ce nu ar fi achiziționat și fostul Palat Episcopal din Baia Mare cu aproximativ 600.000 lei? Care este diferența? (Am achiziționat în patrimoniul județului Castelul Teleki Geza din Pribilești // EXCLUSIV-Administrația Maramureșului vrea să cumpere ruina castelului de la Pribilești. Cătălin Vischi, jurnalist 2mnews.ro: ”Dar nu trebuie nimănui o ruină amplasată într-o zonă total neturistică”).

Care e logica atunci când spui despre fostul Palat Episcopal ”păi, e o ruină”, dar tu, la rândul tău ai cumpărat ”o ruină amplasată într-o zonă total neturistică”?

Și cu presiunile telefonice ne-am lămurit, adică la propriu ne-am lămurit: ”Mai bine blocuri. Oricum, Cherecheș nu e în stare să facă nimic acolo. (…)Nu are nicio valoare, deci mai bine blocuri să se dezvolte zona…Ai înțeles?”. Hei, nah! Am înțeles! Adică am înțeles substratul însă fără efect…

Partea bună e că foarte mulți băimăreni de diferite religii, inclusiv greco-catolici, ne-au scris, exprimându-și astfel dorința ca monumentul istoric să intre în patrimoniul municipiului Baia Mare.

Știți cum se spune că: ”Speranța moare ultima”…

Urmărim în continuare subiectul și vă ținem la curent cu ce se întâmplă. Suntem curioși în mod deosebit de punctele de vedere ale consilierilor liberali, țărăniști și maghiari. Aici, cu consilierii locali UDMR e o chestie relativă. Și spunem acest lucru pentru că în 12 aprilie, pe pagina de Facebook UDMR Baia Mare se făcea lobby pentru clădire (foto jos), iar ieri, 25 mai, viceprimarul municipiului Baia Mare, ISTVAN PAP (UDMR) în cadrul Comisiei de Urbanism a votat cu abținere, adică a dat un vot împotrivă (abținerea este similară cu votul impotrivă), scriem ca să nu vă lăsați manipulați…

Ședința Consiliului Local Baia Mare, din data de 27 aprilie, poate fi urmărită pe pagina de Facebook- Consiliul Local Baia Mare care va fi transmisă online de la ora 16.00.

CÂND TEAMA BATE LA UȘĂ, TRIMITE CREDINȚA SĂ DESCHIDĂ! (Consilierilor locali-ÎNDEMN)

JOS, PROIECTUL DE HOTĂRÂRE!

49.Proiect de hotărâre privind exercitarea de catre Municipiul Baia Mare a dreptului de preemtiune asupra imobilului monument istoric cod LMI 2015; MM-II-m-B-04472 ,,Fostul palat episcopal,azi Intreprinderea de tricotaje,, situat în Baia Mare, str. V.Lucaciu nr. 61

Art.1. (1) Se aproba exercitarea de catre Municipiul Baia Mare a dreptului de preemtiune asupra imobilului monument istoric cod LMI 2015; MM-II-m-B-04472 ,,Fostul palat episcopal, azi Intreprinderea de tricotaje, situat în Baia Mare,str. V.Lucaciu nr. 61, identificat în CF nr.127035 Baia Mare ,nr.cad.127035,în natură teren în suprafaţă de 1.138 mp şi clădirea supraedificată în suprafaţă construită de 1.138 mp ,suprafaţa totală de 2.267 mp ,regim de înălţime P+1.
(2) Se aproba exercitarea de catre Municipiul Baia Mare a dreptului de preemtiune și pentru construcțiile și terenul aferent înscrise în CF nr. 126275 Baia Mare (4475 mp) și CF nr. 109881 Baia Mare (91 mp), în cazul în care se dorește și înstrainarea acestora.
Art.2. Se împuternicește comisia de licitaţie pentru închirieri, concesionări, vânzări şi achiziţii de imobile în favoarea Municipiului Baia Mare cu negocierea prețului de cumpărare a imobilelor identificate la art.1 al prezentei.
Art.3. Se aproba realizarea unui raport de evaluare ce va fi prezentat si insusit de catre Consiliul Local al Municipiului Baia Mare pentru stabilirea valorii de piata a imobilelor .
Art.4. Rezultatul negocierii privind preţul şi termenii cumpărării imobilelor, vor fi supuse ulterior dezbaterii Consiliului Local, în vederea rectificării bugetului local cu creditele bugetare necesare cumpărării, precum şi pentru aprobarea achiziţionării imobilului.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!