Auto: Formula 1 va avea un număr record de 24 de Mari Premii în sezonul 2024 - Ziarul de Maramures

Auto: Formula 1 va avea un număr record de 24 de Mari Premii în sezonul 2024

Ediţia 2024 a Campionatului Mondial de Formula 1 va cuprinde un număr record de 24 de Mari Premii şi va debuta sâmbătă în Bahrain, pe circuitul de la Sakhir, notează Agerpres.

Calendarul noului sezon din Marele Circ este următorul:

1. Bahrain (Sakhir) – 2 martie
Prima cursă din Orientul Mijlociu sărbătoreşte cea de-a 20-a aniversare, fiind organizată într-o zi de sâmbătă, din cauza apropierii Ramadanului. Pista este abrazivă, vântul fiind de asemenea un factor perturbator. Lewis Hamilton a câştigat de cinci ori în Bahrain, iar Fernando Alonso este singurul pilot care a participat la cursa de debut, din 2004, şi este în continuare activ.

2. Arabia Saudită (Jeddah) – 9 martie
Sergio Perez a câştigat anul trecut, fiind unul dintre cele trei Mari Premii în care coechipierul său de la Red Bull, Max Verstappen, nu a reuşit să se impună. Circuitul de la Jeddah este unul dintre cele mai lungi şi mai rapide trasee urbane din acest sezon. Cursa din Arabia Saudită se va disputa tot sâmbăta.

3. Australia (Melbourne) – 24 martie
Albert Park este cursa de acasă a piloţilor australieni Oscar Piastri (McLaren) şi Daniel Ricciardo (RB), însă niciun reprezentant al ţării gazdă nu a câştigat vreodată în Australia. Lewis Hamilton a fost în pole position de opt ori (un record) la Melbourne, în timp ce recordul de victorii (11) este deţinut de echipa McLaren.

4. Japonia (Suzuka) – 7 aprilie
Anul trecut, cursa niponă a avut loc în septembrie. Red Bull a câştigat în 2023 titlul la constructori pe circuitul de al Suzuka, deţinut de Honda, cu cea de-a doua victorie consecutivă în Japonia a lui Verstappen. Anul acesta se împlinesc două decenii de la ultima victorie a echipei Ferrari pe acest circuit, prin legendarul Michael Schumacher.

5. China (Shanghai) – 21 aprilie
Absent din calendar din 2019, când Hamilton a câştigat pentru Mercedes, circuitul de la Shanghai găzduieşte pentru prima oară o cursă de sprint. Guanyu Zhou de la Sauber va fi primul pilot chinez de Formula 1 care va concura în în faţa propriilor suporteri.

6. Miami – 5 mai
A fost a cincea etapă a sezonului de anul trecut şi un moment cheie. Verstappen şi Perez aveau câte două victorii, dar la Miami a început o serie record de 10 victorii consecutive pentru Verstappen. Anul acesta, Miami găzduieşte pentru prima dată un sprint. Una dintre cele trei curse de acasă pentru americanul Logan Sargeant de la Williams.

7. Emilia Romagna (Imola) – 19 mai
Anulată anul trecut din cauza inundaţiilor, cursa italiană se derulează pe o pistă în sens invers acelor de ceasornic, rapidă, cu hopuri şi îngustă. Numit după fondatorul Ferrari, Enzo, şi fiul său Dino, circuitul de la Imola este, de asemenea, un memorial pentru triplul campion brazilian Ayrton Senna şi pentru austriacul Roland Ratzenberger, care au murit în weekendul cursei din 1994.

8. Monaco – 26 mai
Acum, probabil depăşit de noile locaţii mai strălucitoare, Monaco are istorie şi farmec, fiind domiciliul mai multor piloţi. Cea mai scurtă pistă este şi cursa cu cele mai multe tururi şi cu cele mai puţine depăşiri. Charles Leclerc de la Ferrari poate deveni primul monegasc care se impune în Principat.

9. Canada (Montreal) – 9 iunie
Cursa a fost programată după cele de la Monaco şi din Spania anul trecut. Un Grand Prix pe pământul natal pentru Lance Stroll de la Aston Martin, al cărui tată este şi proprietarul echipei. Hamilton a obţinut primul său succes din Formula 1 aici, aflându-se la egalitate cu Michael Schumacher ca număr de victorii la Montreal (7). Verstappen a câştigat ultimele două Mari Premii ale Canadei.

10. Spania (Barcelona) – 23 iunie
Marele Premiu al Spaniei dă startul unei serii de trei curse europene, alături de cele din Austria şi Marea Britanie. Verstappen a înregistrat prima sa victorie în Formula 1 aici, în 2016. Hamilton împarte recordul de şase victorii cu Schumacher, iar Fernando Alonso şi Carlos Sainz vor concura în faţa propriilor fani.

11. Austria (Spielberg) – 30 iunie
Cursa de pe teren propriu a echipei Red Bull, care va cuprinde un nou sprint. Cu doar 10 viraje, este cea mai scurtă cursă din punct de vedere al timpului. Verstappen a câştigat de patru ori la Spielberg, ceea ce atrage un mare contingent de suporteri olandezi.

12. Marea Britanie (Silverstone) – 7 iulie
Aflată în calendar încă de la primul sezon, din 1950, este cursa de acasă pentru pentru Hamilton, coechipierul său George Russell şi Lando Norris de la McLaren. Hamilton s-a impus la Silverstone de opt ori (un record) şi a fost de şapte ori în pole position, având 13 prezenţe pe podium.

13. Ungaria (Budapesta) – 21 iulie
Recordul de victorii în Ungaria (8) îi aparţine lui Hamilton, iar Verstappen a obţinut primul său pole postion aici, în 2019. Pe circuitul Hungaroring, Alonso a înregistrat prima sa victorie, în 2003.

…PROGRAMUL COMPLET AICI

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!