Comunitatea evreilor din Desești, Maramureș - Ziarul de Maramures

Comunitatea evreilor din Desești, Maramureș

Primii evrei au ajuns în sat în anul 1730. La recensământul din 1735 este menționat un evreu pe nume Baruch Markez. Avea o soție și doi copii mici. Deținea un cal și o vacă. A plătit 10 florini taxe de închiriere pe an. Se afla sub protecția nobilului local Pop Istvan.

În 1930 aici trăiau aproximativ 91 de evrei.

Aparent, în ciuda dimensiunii mici a așezării evreiești din Desești, un număr impresionant de intelectuali evrei locuiau acolo. Registrele Chevra Mishnayos (grupul de studiu Mișna) din 1924 au fost păstrate și sunt în posesia Reb Yosef Halpert din Tel Aviv.

Membrii comunității locuiau în mai multe sate ale zonei (Crăcești(Mara azi), Hărnicești,), dar marea majoritate a membrilor locuiau în Deseşti.

Sinagoga, construită înainte de Primul Război Mondial, a fost din piatră.

Majoritatea evreilor din aceste sate aparțineau de comunitatea hasidică din Sighet.

Evreii din Deseşti îşi câştigau traiul cu iscusință. Sursele primare de trai erau magazinele și crâșmele, precum și unele meserii. Unul dintre meseriași, cizmarul Shimon Ganz, confecționa cizme pentru toate satele din zonă.

La sfârşitul lunii aprilie 1944 autoritățile naziste maghiare au transferat evreii din Deseşti în ghetoul din Berbeşti, iar de aici au fost transferaţi în ghetoul Sighet, apoi deportaţi la Auschwitz.

Astăzi în Deseşti nu mai trăiesc evrei. Sinagoga există, dar s-a transformat într-un magazin.

Asociatia Maramures Heritage

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!