Copalnic Mănăștur, un ținut de poveste - Ziarul de Maramures

Copalnic Mănăștur, un ținut de poveste

Aşezată pe Valea Cavnicului, în Ţara Chioarului, Copalnic-Mănăştur este una din cele mai mari comune ale județului Maramureş.

Comuna este situată în partea sudică a judeţului Maramureş, la o distanţă de 24 km de municipiul Baia Mare şi la 20 km de Târgu Lăpuş. Relieful comunei Copalnic Mănăştur este predominant deluros fiind reprezentat de lunca râului Cavnic. Clima este caracteristică zonelor de deal şi depresionare, cu temperaturi moderate, precipitaţii în limite normale, ierni cu zăpadă abundentă şi veri temperate.

Copalnic Mănăștur are în componenţă următoarele sate: Berinţa, Cărpiniş, Copalnic, Copalnic-Deal, Copalnic-Mănăştur, Curtuiuşu Mic, Făureşti, Lăschia, Preluca Nouă, Preluca Veche, Ruşor şi Vad.

Scurt istoric

Copalnic Mănăştur a făcut parte din domeniul cetăţii Chioar, aşa cum s-a menţionat la 1566, când Urbariul înscria 67 de localităţi, din care 65 româneşti şi două sate (Berchez şi Lăpuşel) ungureşti. În fruntea voievodatului Copalnic Mănăştur erau voievozii Gheorghe Pop şi Luca, de origine română. Satele care făceau parte din voievodatul Copalnic Mănăştur erau: Copalnic Mănăştur, Copalnic, Vad, Lăschia, Făureşti, Plopiş. Locuitorii satului Copalnic Mănăştur se ocupau cu agricultura, pomicultură, iar ca și meșetșuguri, aceștia erau extrem de pricepuți în fierărie, blănărie, pielărie, cojocărie, ţesătorie și morărit.

Foto: Zona Metropolitana Baia Mare FB, Parohia greco-catolica fb

 

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!