Declarația ministrului (interimar) de finanțe, Dan Vâlceanu, privind intenția plafonării contribuțiilor la sănătate indică o gravă neînțelegere a principiului solidarității, pe care este bazat orice sistem public de sănătate, transmite CNS Cartel Alfa într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, declarația este dovada clară că se dorește continuarea agendei privatizării sănătății, în ciuda faptului că pandemia demonstrează, fără tăgadă, rolul fundamental al serviciului public de sănătate! În acest moment, spitalele publice constituie singura redută în lupta cu pandemia. Deciziile guvernanților, în loc să fie orientate spre întărirea sistemului public de sănătate, nu fac decât să submineze eforturile sistemului public de sănătate, eforturile lucratorilor din acest sistem, cu consecințe devastatoare pentru cetățenii care au nevoie de îngrijire medicală în această perioadă, indiferent de tipul de intervenție necesar (covid sau non-covid). În cinismul guvernanților, n-ar fi exclus ca incompetența cu care este gestionată pandemia să fie contaminată și de intenția de a împinge cât mai mulți pacienți către sistemul privat (ca unică soluție disperată a oamenilor), prin blocarea spitalelor publice.
CNS Cartel Alfa reamintește că principala sursă de finanțare a spitalelor publice o constituie bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, existența principiului solidarității făcând posibilă cea mai mare parte a acestei forme de sprijin. A vorbi în actualul context sanitar despre reducerea contribuțiilor la sănătate (realizată de mai multe ori în ultimii 20 de ani) dovedește fie o gravă nepricepere, fie indiferența față de soarta cetățenilor aflați în suferință, după principiul „cine are bani trăiește, ci nu, nu ne interesează”.
”O spunem cu tărie că NU EXISTĂ un mandat din partea cetățenilor pentru o asemenea măsură! Situația prin care trecem demonstrează cât se poate de elocvent că este nevoie de un sistem public de sănătate puternic și corect finanțat. Nu trebuie să uităm faptul că această pandemie a venit în contextul în care România avea deja cea mai mică finanțare a sistemului public de sănătate din UE. De asemenea, nu putem ignora nici faptul că pandemia a surprins guvernanții în momentul în care deja începuseră acțiunea de privatizare a fondurilor publice de sănătate. Distrugerea sistemului sanitar public a continuat și în timpul pandemiei prin deciziile aberante luate, prin care se mută către privat porțiuni din ce în ce mai mari din bugetul public, agravând și mai mult problemele cu care se confruntă spitalele publice, aflate sub presiune din cauza infecției Covid-19”, se arată în comunicatul de presă.
Avem deci așa: un sistem grav subfinanțat. Din finanțarea insuficientă, o parte importantă merge către privat. Iar acum, guvernul intenționează să micșoreze substanțial acest buget, prin reducerea contribuțiilor, ca efect al plafonării contribuției la cei cu venituri mari. Guvernul PNL nu este interesat decât să facă viața mai ușoară celor 1% cetățeni care câștigă peste 3.000 de euro, iar ceilalți, să moară cu zile, lipsiți de șansa unui tratament la stat, adică marea majoritate a cetățenilor acestui stat – cei care nu-și permit costurile aferente serviciilor private și, mai ales, ale tratamentului în alte state, se mai precizează în comunicat.
Principiul solidarității reprezintă datoria fiecărui cetățean de a plăti un procent egal din veniturile sale la bugetul public de sănătate. Acțiunea guvernului, și în special a ministrului finanțelor publice (PUBLICE, nu PRIVATE), ar trebui mai curând orientată către creșterea încasărilor la bugetul public al sănătății prin diminuarea evaziunii, creșterea numărului contribuabililor, aplicarea aceleiași reguli asupra tuturor veniturilor (nu doar a celor salariale) și prin eliminarea unor excepții nejustificate (cum ar fi, spre exemplu, cea prin care cei care obțin venituri din activități independente plătesc contribuții la nivelul salariului minim indiferent de cât de mare e nivelul câștigurilor). Dacă cei cu venituri mari doresc să beneficieze de condiții de îngrijire a sănătății la standarde ridicate, atunci trebuie să acționeze pentru îmbunătățirea și întărirea sistemului public de sănătate, nu pentru DESFIINȚAREA lui, notează CNS Cartel Alfa.
În concluzie, CNS Cartel ALFA se opune categoric plafonării contribuțiilor la sănătate. Confederația cere în schimb măsuri care să crească finanțarea sistemului public de sănătate, prin combaterea evaziunii fiscale și aducerea cât mai multor venituri în zona de contributivitate.