Acces nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist - Ziarul de Maramures

Acces nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist

Senatorul liberal, Cristian Niculescu Țâgârlaș a susținut proiectul de lege care oferă acces nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist.

Tot prin intermediul acestui proiect s-a stabilit și mecanismul de decontare a acestor servicii, dar și stabilirea răspunderii de malpraxis pentru psihologii care vor acorda aceste servicii.

Cristian Niculescu Țâgârlaș, senator de Maramureș: ”Am votat în Comisia Juridică a Senatului un proiect de lege extrem de important pentru domeniul sănătății și serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist, dar şi cu tulburări de sănătate mintală asociate. Prin acest act normativ se creează cadrul legal pentru accesul nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist, precum și pentru stabilirea mecanismului de decontare a acestor servicii și stabilirea răspunderii de malpraxis pentru psihologii care vor acorda aceste servicii.

Inițiativa legislativă adoptată, propune o serie de modificări extrem de importante pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală precum:

✅ adăugarea psihodiagnosticului și intervenției psihologice comportamentale în categoria serviciilor integrate;
✅ posibilitatea furnizorilor de servicii sociale de a-și construi echipe integrate, care vor interveni cu ajutorul necesar persoanelor în cauză;
✅ introducerea cadrelor didactice ca beneficiari ai programelor de formare profesională continuă;
✅ Gratuitatea serviciilor specializate integrate de sănătate, educație și sociale.

Cristian Niculescu Țâgârlaș, senator de Maramureș: ”Aveam nevoie de prevederi legale prin care să se asigure finanţarea necondiţionată de alte afecţiuni secundare diagnosticului de tulburări din spectrul autist. Sunt mulți copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, iar modificările legale adoptate în Comisia Juridică a Senatului, vin în sprijinul lor, pentru a beneficia de servicii medicale adecvate și complete.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!