Deputatul liberal Florin-Alexandru Alexe a participat la cea de-a 47-a Sesiune plenară a APF din Rwanda - Ziarul de Maramures

Deputatul liberal Florin-Alexandru Alexe a participat la cea de-a 47-a Sesiune plenară a APF din Rwanda

Deputatul liberal Florin-Alexandru Alexe a participat la cea de-a 47-a Sesiune plenară a APF, care s-a desfășurat la Kigali, Rwanda. Demnitarul a avut o prezentare a situației politice din țara noastră, evocând demersurile pe care România le întreprinde în contextul crizelor succesive, sănătate, securitate, finanțe și energie.

Totodată, Alexe a subliniat susținerea pe care țara noastră continuă să o acorde refugiaților din calea războiului din Ucraina.

Florin-Alexandru Alexe, deputat PNL Maramureș: ”În perioada 6-9 iulie 2022, am participat, în calitate de Președinte al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), la Kigali, Rwanda, la cea de-a 47-a Sesiune plenară a APF. Este prima sesiune desfășurată în format fizic de la începerea pandemiei de COVID-19, reunind peste 350 de participanți din 45 de secțiuni ale APF. Lucrările Comisiei politice a APF, desfășurate în data de 7 iulie a.c., au fost conduse de domnul Dennis Dawson, Raportor al Comisiei și senator din Canada. În cadrul reuniunii, au avut loc discuții privind situațiile politice din țările francofone.
Cu acest prilej, am avut o prezentare a situației politice din țara noastră, evocând demersurile pe care România le întreprinde în contextul crizelor succesive, sănătate, securitate, finanțe și energie. De asemenea, am subliniat susținerea pe care țara noastră continuă să o acorde refugiaților din calea războiului din Ucraina și colaborarea cu partenerii externi în vederea combaterii efectelor acestui conflict.”

În deschiderea Adunării plenare a APF din data de 8 iulie a.c., au intervenit, din partea țării gazdă, Prim-ministrul Republicii Rwanda, domnul Édouard Ngirente, alături de Președinta Camerei Deputaților, doamna Donatille Mukabarisa. În memoria domnului Amadou Soumahoro, fostul Președinte al Adunării Parlamentare a Francofoniei și Președintele Adunării Naționale din Costa de Fildeș, am păstrat un moment de reculegere alături de colegii parlamentari francofoni, a mai precizat demnitarul liberal.

Florin-Alexandru Alexe, deputat PNL Maramureș: ”Lucrările Adunării au fost conduse de Președintele Adunării Naționale din Coasta de Fildeș și Președinte APF, domnul Adama Bictogo. În cadrul dezbaterii generale din zilele de 8 și 9 iulie a.c., ce a avut drept temă: Guvernanța mondială: rolul parlamentelor pentru o pace durabilă, am intervenit, subliniind importanța diplomației parlamentare și cooperarea în aceste momente dificile la nivel internațional, cu provocări majore legate de situația energetică, financiară și de securitate, precum și securitatea alimentară. Referitor la conflictul din Ucraina am afirmat că România, în strânsă cooperare cu UE și NATO, întreprinde toate demersurile de a ajuta cetățenii ucraineni care fug din calea războiului. În același timp, indiferent de eforturile depuse în acest conflict la granițele noastre, România rămâne hotărâtă să își consolideze rolul în rețeaua francofoniei. În cadrul Lunii Francofoniei 2022, în prezența Președintelui României, domnul Klaus Iohannis au fost inaugurate lucrările Casei Francofoniei din București, urmând a fi finalizate în 2023, anul în care țara noastră sărbătorește 30 de ani de apartenență la OIF. Am relevat, în încheierea discursului meu, importanța rolului României ca stat-far al Francofoniei în Europa Centrală și de Est și continuarea angajamentelor de promovare a valorilor francofone în regiunea noastră prin acțiuni concrete.”

În cadrul sesiunii de întrebări dintre parlamentarii francofoni și E.S. doamna Louise Mushikiwabo, Secretar general al Francofoniei (OIF), Alexe a adresat o întrebare înaltului oficial, privind măsuri concrete ale APF și OIF de consolidare a sinergiilor și cooperării între actorii francofoni la nivel multilateral cu privire la susținerea tinerilor din spațiul francofon.

Potrivit demnitarului, în continuarea sesiunii, au avut loc alegeri pe mandate pentru o perioadă de doi ani, atât pentru funcția de Președinte al APF, cât și pentru toate funcțiile din cadrul organizației. Din partea delegației parlamentare române, doamna deputat Simona Bucura-Oprescu, a fost reconfirmată în funcția de membră a Comitetului Director al Rețelei femeilor parlamentare, iar domnul senator Sorin-Mihai Cîmpeanu a fost reconfirmat în funcția de raportor al Sub-comisiei pentru educație.

Florin-Alexandru Alexe, deputat PNL Maramureș: ”Noul Președinte al APF pentru următorii doi ani este domnul Francis Drouin (deputat, Canada), cel mai tânăr președinte din istoria APF, în vârstă de 40 de ani. În discursul său inaugural, a subliniat dorința de a acționa în favoarea tinerilor francofoni, încurajându-i pe parlamentari să formuleze propuneri concrete pentru a le îmbunătăți bunăstarea și pentru a le oferi un viitor prosper. Noul Secretar general parlamentar interimar al organizației este domnul Bruno Fuchs (deputat, Franța), până la constituirea noii delegații parlamentare franceze la APF, urmare a alegerilor legislative. La finalul lucrărilor Adunării, au fost supuse adoptării plenului APF nouă rezoluții privind impactul inteligenței artificiale asupra drepturilor omului, statului de drept și democrației, competențele și acțiunea parlamentelor în situații de urgență, abandonul școlar în Francofonie, emanciparea economică a femeilor și participarea tinerilor la viața parlamentară.”

Foto: Florin-Alexandru Alexe FB

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!