Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Alte modificări ale dietei si bolile cardiovasculare. Ce spun studiile medicale? - Ziarul de Maramures

Alte modificări ale dietei si bolile cardiovasculare. Ce spun studiile medicale?

În ultima decadă aportul crescut de potasiu şi modelele de regim bazate pe dieta DASH (o dietă bogată în fructe, legume şi produse sărace în grăsimi cu un conținut redus de colesterol ca şi grăsimi saturate şi totale) au apărut ca având efecte de scădere a tensiunii arteriale.

Câteva mici trialuri clinice şi metaanalizele lor au documentat faptul că doze mari de suplimente cu acizi graşi omega 3 polinesaturati (obişnuit denumite ulei de peşte) pot scădea tensiunea arterială la indivizii hipertensivi, cu toate că efectul poate fi, de regulă, văzut doar la doze relativ mari (> 3 g/zi). La indivizii hipertensivi reducerea medie de tensiune sistolică şi diastolică a fost de 4 respectiv 2,5 mmHg.

Cât despre creşterea aportului exclusiv de fibre datele sunt insuficiente pentru a fi recomandat în vederea scăderii tensiunii arteriale.

Suplimentarea calciului şi a magneziului a fost propusă ca mijloc de scădere a tensiunii arteriale dar datele nu sunt pe deplin convingătoare şi sunt necesare studii adiționale înainte ca alte recomandări asupra altor diete specifice să poată fi făcute, inclusiv diete cu un continut modificat în carbohidrați.

Ca măsură generală, pacienții hipertensivi trebuie sfătuiți să mănânce mai multe legume şi fructe (4 – 5 porții sau 300 grame de legume pe zi), să mănânce mai mult peşte şi să reducă aportul de grăsimi saturate şi colesterol. Consilierea din partea unor dieteticieni profesionişti poate fi utilă.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!