Diversificarea alimentației la sugar-informații pentru părinți!

Diversificarea alimentației la sugar se începe, în general, la vârsta de 5 luni în cazul alimentației naturale (copil alăptat la sân), și la 4 luni în cazul alimentației artificiale (copil alimentat cu lapte praf), cu condiția ca copilul să poată înghiți optim alimentele.

Prima regulă de care părinții vor ține cont este că fiecare aliment nou se introduce la un interval de 3-4 zile. Dacă copilul refuză alimentul se așteaptă 3-4 zile și se încearcă din nou. Dacă îl refuză iar se așteptă 3-4 zile și se introduce un alt aliment.

Funcție de vârsta sugarului, părinți vor fi atenți să nu diversifice alimentația cu alimente interzise. Laptele de vacă nu se recomandă până la vârsta de un an (se dau formule de lapte praf de continuare). Până la 10 luni se va evita pâinea. De asemenea, se vor evita până la un an: carnea de porc, rață, kiwi, mierea, zahărul în exces, sarea (alte condimente sunt interzise) în exces, albușul de ou, smântâna, iaurtul cu fructe sau coloranți. Sucurile carbogazoase, alimentele din conserve, dulciurile rafinate, ciocolata, cacao, fructe care declansează alergii (căpșuni), semințe, alune etc sunt alimente care vor rămâne interzise pănă la vârsta minimă de 5 ani!

În tabelul de mai jos veti găsi o scurtă centralizare funcție de vârsta sugarului și de alimentele care pot fi introduse în alimentația lui.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!