Mă doare capul, am tensiune! Of! N-am chef de medici, mai bine mă duc repede la vecina de la trei că are tensiometru, să-mi măsoare și mie tensiunea. Alerg! Bat și sun de trei ori ca să știe că-s eu. Deschide ușa, intru repede și o rog să-mi măsoare și mie tensiunea. Aparatul porneste, șmecher, electronic și se oprește brusc … gândesc că are bai cu bateriile, vecina îmi confirmă cu voce tare că ,,are bai cu bateriile,, dar mai încearcă o dată. Masoară! 150, 90 și puls 95 … Mare, zice vecina! Am tensiune mare? Vecina îmi confirmă că da … Mă duc acasa și sun la medicul de familie!
Of! Ce știu eu despre tensiune? Păi tensiune are priza … am și eu … intru mai bine pe google. Tensiunea arterială este presiunea exercitată de coloana de sânge asupra pereților vaselor de sânge. Creșterea valorilor tensiunii arteriale mai mare sau egal cu 140/ 90 mmHg se numește hipertensiune arterială. Multe persoane sunt hipertensive de mulți ani, fără să știe acest lucru dacă nu își controlează tensiunea periodic. Importanța diagnosticării și tratării hipertensiunii arteriale constă în complicațiile majore ce apar în această boală, afectând inima (cardiopatie ischemică – infarct miocardic, aritmii, insuficiență cardiacă), vasele cerebrale (accidente vasculare), rinichii (nefroangioscleroză cu insuficiență renală cronică). Of! Mai bine nu mai citesc că intru în panică …
Imi amintesc că azi am băut 5 cafele și am mâncat și sărat. Mai bine am răbdare până mâine, când merg la medic!
Consultația începe cu o discuție. Cafele, țigări, cantitate de sare, stres, nu fac mișcare multă, se și vede pe cântar … medicul notează tot! Mă roagă să stau liniștită, pe scaun, așează cu atenție manșeta tensiometrului pe braț și stetoscopul în plica cotului, apoi măsoară! 125/ 80 mmHg. Imi amintesc că ieri am alergat până la etajul trei, azi medicul m-a rugat să stau liniștită și am și stat în repaus cca 15-20 minute. Medicul îmi spune că am valori normale … înca n-am Hipertensiune arterială! Mă bucur! Să nu mă bucur foarte mult că poate iar îmi crește tensiunea dacă am emoții intense!
Cred că scap repede! Nu cred bine! Medicul începe să-mi explice ca un consum optim de sare/ 24 ore este în medie de 5 grame (aia înseamnă că gata cu murăturile cu tot cu borcan!), că studiile medicale au demonstrat faptul că 30 minute de mișcare aerobă (mers săltat, jogging, înot) este benefică pentru menținerea unor valori tensionale normale, ca fumatul este interzis (asta nu-mi convine, dar nici bronșita nu cred că vreau!).
Vestea bună este că pot să beau o cafeluță/ zi (2 deja se cheamă abuz, 5 sigur sunt abuz) și ocazional un pahar cu vin (maxim 150 ml)! Gata cu stresul și sedentarismul! … și jos cu plusul de kilograme! Înainte să ies pe ușă, medicul mi-a spus că mă așteaptă peste 1 luna cu vești bune, la o nouă evaluare, pentru că vrea să se asigure că am înțeles ce mi-a povestit și imi dă un bilet să-mi fac un set de analize pentru evaluarea riscului cardiovascular global (că ar cam fi cazul la 47 ani, câți am!) – ce-o fi și riscul ăsta!!!
Am plecat acasă euforică, că-s încă relativ sănătoasă și convinsă să-mi bag mințile-n cap! Pe mâine … bine ca nu mă mai doare capul!