Breaking News

Ne mișcăm doar pe patru roți, mașina rămâne suplă… Care este soluția?

Zi după zi, an după an, ne lăsăm afectați de o serie de factori de risc care ne pot aduce boala...

Suntem tineri și sănătoși, din punct de vedere clinic, adică nu avem simptome de boală, motiv pentru care, tendința este să nu fim atenți la ce se întâmplă cu organismul nostru, la potențialii factori de risc care ne pot afecta. Starea de sănătate este responsabilitatea fiecarui om, iar comportamentul normal este ca să facem tot ce putem pentru a menține această stare.

Totuși, uneori alimentația nu este doar cu alimente sănătoase, sau uităm să consumăm minim 2 litri de lichide într-o zi, sau ne lăsăm pradă stresului cotidian, sau suntem prea ocupați cu activitățile curente și uităm pur și simplu de noi, nu ne mai facem timp pentru activități relaxante, sport, plimbări în parc … ne mișcăm doar pe patru roți, mașina rămâne suplă, iar noi adunam kilograme din cauza sedentarismului … și uite așa, zi după zi, an după an, ne lăsăm afectați de o serie de factori de risc care ne pot aduce boala!

Care este soluția? Logic ar fi să ne analizăm stilul de viață și sa ne modificăm comportamentul greșit. Dar câți dintre noi putem singuri ca să ne apreciem, corect și obiectiv, stilul de viață? Iată motivul pentru care, măcar o dată la 3 ani este necesar să ne întâlnim cu medicul de familie! Mulți o sa gândiți acum: ,,știu ce o să-mi spună medicul de familie! … nu fuma, nu consuma alcool, fă mișcare și mănâncă sănătos,,! Da, o să vă spună și asta, dar informația o să fie stocată undeva în subconștient și poate, când veți mai aprinde o țigară, sau veți abuza de sare, sau o să vă lăsați conduși de comoditate, undeva, se va activa amintirea acestor sfaturi și veți deveni mai responsabili față de propria stare de sănătate!

Consultații preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic se acordă la cabinetul medicului de familie în mod activ adulților din populația generală – fără semne de boală – și cuprind un examen medical, intocmirea unei riscograme, consiliere, analize de laborator etc. pentru o serie de boli care pot fi depistate înainte să devină simptomatice clinic și în stadii precoce. O parte dintre aceste boli se instalează lent, și depistarea și tratarea lor în timp util ne poate aduce ani de viață fără complicații. Hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, dislipidemiile, obezitatea, tulburările neurasteniforme, depresive, sindroamele anemice, unele infecții, tulburări de postură, unele boli digestive și respiratorii cronice, cancerele de san, col uterin, colo-rectale, iată o bună parte dintre bolile care pot fi depistate precoce și tratate ușor, în stadii incipiente.

Toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 și 39 ani – o dată la 3 ani, pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex, beneficiază de aceste servicii gratuit dacă sunt asigurate în sistemul de asigurări de sănătate. Pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 și 39 ani depistate cu risc înalt, consultațiile preventive, de evaluare, se acordă anual.

 

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!