Cu flori galbene, pictate parcă cu raze de soare primăvăratic, păpădia are o mulțime de aplicații în medicina naturistă încă din antichitate! Deși o putem întâlni mai peste tot, indicat este să o culegem din locuri curate.
Chiar dacă, în zona Maramureșului, ea este preferată pentru veselia pe care o aduce micilor buchețele de flori, sau pentru bucuria sufletească generată de imaginea vie și colorată a gradinilor, și mai puțin pentru consum, cei care pot să treacă peste gustul ușor amar, o pot utiliza și în scop terapeutic, în cure de 7-10 zile.
Primăvara frunzele tinere de păpădie nu sunt încă atât de amare, putând fi consumate în salate proaspete, supe, fierturi, sucuri, ceaiuri, etc. Din flori se poate face vin sau dulceață, iar din rădăcina zdrobită se poate face o infuzie energizantă cu efect similar ceaiului negru.
Atât frunzele cât și rădăcina conțin vitaminele A, B, C, D, potasiu, zinc, magneziu, fier, proteine și glucide.
Păpădia este grozavă ca și detoxifiant, diuretic, este excelentă împotriva constipațiilor și în curele de slăbire, reglează și stimulează funcțiile ficatului, ale rinichilor si plămânilor.