Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Păpădia, detoxifiantul sezonului. Vezi aici, ce vitamine conține - Ziarul de Maramures

Păpădia, detoxifiantul sezonului. Vezi aici, ce vitamine conține

Cu flori galbene, pictate parcă cu raze de soare primăvăratic, păpădia are o mulțime de aplicații în medicina naturistă încă din antichitate! Deși o putem întâlni mai peste tot, indicat este să o culegem din locuri curate.

Chiar dacă, în zona Maramureșului, ea este preferată pentru veselia pe care o aduce micilor buchețele de flori, sau pentru bucuria sufletească generată de imaginea vie și colorată a gradinilor, și mai puțin pentru consum, cei care pot să treacă peste gustul ușor amar, o pot utiliza și în scop terapeutic, în cure de 7-10 zile.

Primăvara frunzele tinere de păpădie nu sunt încă atât de amare, putând fi consumate în salate proaspete, supe, fierturi, sucuri, ceaiuri, etc. Din flori se poate face vin sau dulceață, iar din rădăcina zdrobită se poate face o infuzie energizantă cu efect similar ceaiului negru.

Atât frunzele cât și rădăcina conțin vitaminele A, B, C, D, potasiu, zinc, magneziu, fier, proteine și glucide.

Păpădia este grozavă ca și detoxifiant, diuretic, este excelentă împotriva constipațiilor și în curele de slăbire, reglează și stimulează funcțiile ficatului, ale rinichilor si plămânilor.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!