Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Dacă tot e post,... Salata tabbouleh! - Ziarul de Maramures

Dacă tot e post,… Salata tabbouleh!

Pătrunjelul are un important rol antiinflamator, și poate ajuta la reducerea intensității durerilor articulare din reumatism sau gută

În bucătăria mea, dacă nu miroase a pătrunjel, înseamnă că în aceea zi nu am gătit nimic! Pătrunjelul este folosit în primul rând la gătit, dar poate fi consumat și sub formă de ceai din frunze, smoothie-uri și sucuri verzi.

În urmă cu 2-3 ani am descoperit cea mai bună salată de pătrunjel, Salata tabbouleh! În rețeta orientală originală se folosește bulgurul (un amestec din diferite tipuri de grâu, în special de grâu dur, măcinat mare), dar care în Maramureș este imposibil de găsit, motiv pentru care eu l-am înlocuit cu cușcuș. După ce am terminat de gătit cușcuș-ul, treaba este foarte ușoară, doar se toacă mărunt pătrunjelul, la fel menta și ceapa verde. Roșiile se taie și ele în cubulețe mici, iar dacă doriți, se poate adăuga și un castravete. Pentru dressing aveți nevoie doar de zeamă de lămâie și puțin ulei, de preferință extravirgin de măsline, dacă vă place gustul. Eu nu adaug decât cantități mici de condimente orientale de tipul chimionului, sau siropului de rodie (îl găsiți în market, sau data viitoare, când veți vizita Turcia, să nu uitați să vă cumpărați!), pentru a păstra aroma proaspătă a ingredientelor folosite. În post se poate mânca în asociere cu hummus sau chiar cu cartofi la cuptor.

Bogat în proteine, vitamina C, betacaroten, uleiuri esențiale active, flavonoide, fier, calciu, fosfor, mangan, sulf, inositol și vitamina K, celebrul pătrunjel aduce sănătate și savoare vieții! Consumat în cantități obișnuite, pătrunjelul nu cauzează reacții adverse. Există, însă, și situații în care, abuzul de pătrunjel. poate avea efect laxativ sau poate cauza reacții alergice la nivel cutanat.

În timpul sarcinii, pătrunjelul nu se va consuma în cantități mari întrucât poate declanșa contracții uterine. Cantități mari înseamnă să bei sucuri obținute numai din pătrunjel sau să mănânci salate care conțin mult pătrunjel.

Prin compoziția bogată în vitamine, pătrunjelul întărește sistemul imunitar și, prin urmare, este prețios pe durata tratamentelor împotriva infecțiilor cu virusuri, bacterii sau fungi.

Are un efect diuretic, favorizând eliminarea apei din organism și curățarea rinichilor.

Frunzele de pătrunjel, consumate crude sau foarte puțin gătite, fluidizează sângele și scad riscul de ateroscleroză, reglează nivelul tensiunii arteriale, al colesterolului și ajută organismul să proceseze corect zaharurile. Cele mai spectaculoase efecte ale frunzelor de pătrunjel se înregistrează asupra glandelor endocrine. Substanțele active din pătrunjel pot regla nivelele hormonale, pot calma durerile menstruale și crampele, pot regla fluxul menstrual și pot îmbunătăți activitatea ovarelor, pentru a asigura fertilitatea.

Pătrunjelul are un important rol antiinflamator, și poate ajuta la reducerea intensității durerilor articulare din reumatism sau gută.

Aparent, pătrunjelul susține eliminarea toxinelor, dar în același timp grăbește vindecarea ficatului și regenerarea acestuia.

Frunzele de pătrunjel sunt un remediu ideal pentru respirația cu un miros neplăcut. Dacă mesteci 2-3 frunze proaspete timp de 2 minute, acestea vor distruge bacteriile din cavitatea bucală și îți vor împrospăta respirația rapid.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!