Florin-Alexandru Alexe: A fost lansat sistemul de garanție-returnare, cel mai mare proiect de economie circulară al țării - Ziarul de Maramures

Florin-Alexandru Alexe: A fost lansat sistemul de garanție-returnare, cel mai mare proiect de economie circulară al țării

România face astăzi un pas important pentru un mediu mai curat și mai verde: a fost lansat sistemul de garanție-returnare, cel mai mare proiect de economie circulară al țării.

Deputatul PNL Maramureș, Florin-Alexandru Alexe informează că SGR este un proiect liberal, început de la zero de ministrul Mediului, Mircea Fechet, în 2020.

Florin-Alexandru Alexe, deputat PNL Maramureș: ”Acest sistem va scoate din circuit aproximativ 7 miliarde de ambalaje anual, va îmbunătăți ratele de colectare și reciclare ale României și va crea locuri de muncă în economia verde. Astăzi reciclăm maximum 12% din deșeurile de ambalaje și suntem pe ultimele locuri din Europa. Prin acest proiect, în 2026 putem ajunge la 90% deșeuri de ambalaje reciclate.”

Cum va funcționa?

Florin-Alexandru Alexe, deputat PNL Maramureș: ”În primul rând, cumpărăm produsele cu ambalaj cu garanție, care vor apărea pe piață în următoarea perioadă. Acestea poartă semnul SGR și au un cod specific de bare. Apoi returnăm ambalajele la orice punct de colectare din magazine, manual – direct la vânzător sau automat – la aparatele de preluare. Sunt acceptate ambalajele goale, neturtite, cu eticheta intactă. Și în al treilea rând primim înapoi garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat corespunzător.”

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!