Senatorul Cristian Niculescu Țăgârlaș: Viitoarele legi ale justiției le voi analiza judicios și echilibrat pentru ca România să nu mai fie condamnată - Ziarul de Maramures

Senatorul Cristian Niculescu Țăgârlaș: Viitoarele legi ale justiției le voi analiza judicios și echilibrat pentru ca România să nu mai fie condamnată

Demnitarul a conlucrat la redactarea punctului de vedere în cazul revocării intempestiv a procurorului Kovesi Laura

Senatorul Cristian Niculescu Țăgârlaș a declarat pentru Ziarul de Maramureș că a colaborat cu senatorii PNL și USR-Plus pentru adoptarea unui punct de vedere aferent condamnării Statului Român de către CEDO pentru încălcarea drepturilor omului în cazul revocării intempestiv a procurorului Laura Kovesi.

Demnitarul consideră că este imperios necesar ca legislația să fie modificată, iar pe viitor spune că va formula inclusiv amendamente pentru ca România să nu mai ajungă în situația de a fi condamnată.

Cristian Niculescu Țăgârlaș, senator de Maramureș: ”Am colaborat cu onorații mei colegi senatori din PNL și Usr-Plus pentru adoptarea unui punct de vedere aferent condamnării Statului Român de către Cedo pentru încălcarea drepturilor omului în cazul revocării intempestiv a domanei Procuror Kovesi Laura. Concluzia a fost că trebuie modificata legislația astfel încât numirile și revocările magistraților trebuie să fie analizării de către instantele de contencios administrativ. Pe viitoarele legi ale justiției sunt pregătit să le analizez judicios și echilibrat și dacă se va impune chiar am sa formulez amendamente pentru a nu mai ajunge în situația inacceptabila de condamnare a României.”

Scrisoarea ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu

Aceste precizări au fost făcute de senatorul Cristian Niculescu Țăgârlaș după ce pe masa Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, dar și pe cea a Comisiei pentru Constituționalitate a ajuns scrisoarea ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu prin care se informa Senatul României că la data de 5 mai 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunțat în cauza ”Kovesi împotriva României” prin care a constatat în unanimitate încălcarea drepturilor 6 și 10 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale.

Pe baza celor întâmplate, ministrul Afacerilor Externe a solicitat Senatului României să identifice măsurile necesare pentru executarea hotărârii emisă de CEDO. Aurescu în scrisoarea sa a precizat aria tematică a acestor măsuri, respectiv:

a. Măsuri necesare pentru a preveni producerea de încălcări similare în viitor;

b.Măsuri pentru introducerea posibilității de revizuire a unei decizii a Curții Constituționale în situația în care CEDO constată încălcarea Convenției prin intermediul unei astfel de decizii.

Astfel, cele două comisii ale Sanatului României s-au pronunțat și au apreciat în primul caz că aceste măsuri ar trebui să se regăsească în proiectele de lege care urmează să fie aprobate de Guvernul României, la propunerea Ministerului Justiției și transmise Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

Referitor la al doilea punct notat de Bogdan Aurescu în scrisoarea sa, senatorii au făcut câtve precizări care au vizat Constituția României, revizuită în 2003 și care prevede o justiție constituțională care se realizează prin intermediul unei Curți Constituționale având natura juridică a unei autorități politico-jurisdicționale autonome și independente, care nu face parte din niciuna din cele trei puteri ale statului. Cele două comisii au mai precizat că ceea ce este posibil în procedura de drept comun, nu este posibil în procedura de drept public, specifică unei autorități politico-jurisdicționale care soluționează cauze în atac.

Foto-arhiva

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!