PNL PSD AUR PSD
Când avem nevoie de suplimentarea cantității de Vitamina D? - Ziarul de Maramures

Când avem nevoie de suplimentarea cantității de Vitamina D?

Recomandările generale din ghidurile internaționale privind cantitatea de vitamina D necesară pe zi (exprimată în unități internaționale), la persoanele sănătoase, sunt urmatoarele: copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni – 400 UI/zi, persoanele cu vârste cuprinse între 1 și 70 de ani, femei gravide și lăuze – 600 UI/zi, persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi.

PNL

Ca și o regulă generală tuturor sugarilor, medicii le recomandă administrarea zilnică de preparate medicamentoase cu vitamina D3 pentru o dezvoltare optimă a sistemului osos, respectiv pentru prevenitea rahitismului. Nu este neobișnuit ca în cazul copiilor, în timpul procesului de creștere, una din vitaminele recomandate a fi suplimentate să fie vitamina D, suplimentarea fiind de regulă recomandată în timpul sezonului rece, umed, în lunile cu ”r” , din septembrie până în aprilie.

PSD

În mod normal, pentru a sintetiza o cantitate adecvată de vitamina D3, este necesară expunerea la soare a brațelor, spatelui, feței și picioarelor timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe săptămână. Producția de vitamina D3 pe cale cutanată scade o dată cu înaintarea în vârstă, astfel încât, în jurul vârstei de 70 de ani, aceasta este cu 50% mai redusă decât la 20 de ani. De aici derivă și necesitatea suplimentării aportului de vitamina D, prin consumul unor produse alimentare bogate în vitamina D3, printre care se numara uleiul de pește, pește (somon, păstrav, ton, hering, macrou), ciuperci, gălbenuș și produse lactate.

Un aport suficient de vitamina D poate sa aiba un rol în prevenirea unor afecțiuni ca boala cardiacă și hipertensiune arterială, diabet, infecții și tulburări ale sistemului imun, efectele secundare căderilor la persoanele vârstnice, unele tipuri de cancer, cum sunt cancerul de colon, de prostată și mamar, scleroza multiplă.

Testarea pentru vitamina D

Testarea nivelului de vitamină D din sânge devine din ce în ce mai mult o analiză de rutină. Totuși, există cercetători care susțin că testele sunt mai relevante la persoanele în vârstă, care au un risc mai mare de fracturi și în cazul cărora este benefică îmbunătățirea nivelului de vitamină D.

Testul de sânge care determină cantitatea de vitamina D în sânge măsoară de fapt concentrația de 25-OH-vitamina D (25(OH)D), indicator atât al rezervei de vitamină D produsă pe cale cutanată, cât și rezerva obținută prin alimentație. Limitele normale ale cantității de vitamina D din organismul unei persoane sănătoase sunt cuprinse între 20 – 50 nanograme/ml. Un nivel mai mic de 20 ng/ml indică un deficit de vitamina D.

Experții de la Harvard recomandă testarea nivelului de vitamina D persoanelor care au osteoporoză sau care au un risc crescut de a dezvolta osteoporoză: femeile aflate la premenopauză și cele intrate la menopauză, mai ales dacă sunt fumătoare, femeile și bărbații mai în vârstă, cu istoric de osteoporoză în familie, persoanele care au avut o fractură la nivelul șoldului, încheieturii mâinii, coloanei vertebrale sau alte fracturi dupa vârsta de 50 de ani, persoanele care iau un medicament care subțiază oasele, cum ar fi un corticosteroid.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!