Italia: Cel puţin un membru al familiei de Medici ar fi fost afectat de o tulpină mortală de malarie (studiu) - Ziarul de Maramures

Italia: Cel puţin un membru al familiei de Medici ar fi fost afectat de o tulpină mortală de malarie (studiu)

Cel puţin un membru al familiei de Medici a fost afectat de o tulpină mortală de malarie, indică o analiză efectuată pe ţesut de organ din mormântul familiei de Medici, relatează livescience.com și Agerpres.

Istoria familiei de Medici este plină de lupte pentru putere, intrigi şi crime, dar organele îngropate în mormântul familiei indică un alt ucigaş – malaria, care ar fi putut proveni de pe terenurile de vânătoare ale familiei.

Cercetătorii au găsit dovezi ale parazitului care provoacă malaria şi au făcut prima observaţie a unui parazit din acel moment în istorie care a rămas intact din punct de vedere structural.

De Medici erau o familie foarte bogată, puternică, având o mare influenţă în Florenţa Renaşterii, devenind în cele din urmă conducători ai Ducatului Toscana în secolul al XVI-lea.

Datorită puterii şi statutului lor, ei şi-au îngropat morţii ca monarhi în Bazilica San Lorenzo din centrul Florenţei, păstrând rămăşiţele scheletice ale cadavrelor în sicrie, cu organele îndepărtate şi depozitate în recipiente separate de teracotă, care purtau adesea doar blazonul familiei de Medici.

În noul studiu, publicat pe 18 mai în revista Emerging Infectious Diseases, cercetătorii au analizat mostre din ţesut în încercarea de a potrivi rămăşiţele de organe cu corpurile respective. Din întâmplare, cercetătorii au descoperit structuri asemănătoare paraziţilor pe globulele roşii.

„Ştiam că celulele roşii din sânge se pot păstra”, a afirmat Albert Zink, director al Institutului de Studii pe Mumii din Italia, unde a fost efectuată cercetarea. El a condus anterior un studiu care a identificat celule roşii din sânge în rămăşiţele vechi de 5.300 de ani ale lui Ötzi Omul de Gheaţă. „Dar nu ne aşteptam să vedem paraziţii”, a declarat Zink pentru Live Science. „Au trecut cinci sute de ani”, a afirmat el.

Analize ulterioare au confirmat că aceste structuri erau parazitul malariei Plasmodium falciparum. Oameni de ştiinţă ştiau că malaria era endemică în regiune din secolul al II-lea sau al treilea până la începutul secolului al XX-lea, dar au presupus că specia endemică a malariei era P. Vivax, care provoacă o formă mai uşoară a bolii. P. falciparum, care este mai gravă, este favorizată de obicei de climatele tropicale.

Este probabil ca de Medicii care au fost infectaţi să fi avut o febră severă recurentă, deşi cercetătorii nu pot spune cu siguranţă dacă malaria i-a ucis într-adevăr pe aceşti membri ai familiei.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!