Destăinuirile unui pilot: ”Orice raliu își are povestea lui și fiecare cursă e specială” - Ziarul de Maramures

Destăinuirile unui pilot: ”Orice raliu își are povestea lui și fiecare cursă e specială”

”Am cunoscut-o pe Eva Moszes Kor, supraviețuitoarea de la Auschwitz”

Orice raliu iși are povestea lui și fiecare cursă e specială din momentul în care te decizi să mergi să îi vezi pe ei (echipajele) în nebunia lor pentru nebunia noastră.

Pe la începutul anilor 2000 urmăream în fiecare weekend de cursă rezumatul etapelor din Campionatul Mondial de Raliuri (WRC). Îmi doream să ajung și eu într-o zi să îi văd live și să simt atmosfera celor mai cunoscute probe speciale din campionat.

În 2017 am reusit să îmi împlinesc visul și partea frumoasă este că așteptările mi-au fost depășite. Am ales o etapă relativ nouă în campionat, care din pacate a fost scoasă din calendar anul următor. Este vorba despre etapa din Polonia, care se desfașura pe niște drumuri de pământ roșiatic, înguste, foarte rapide și pline de săritori
Am să vă povestesc aventura mea acolo într-un alt articol, precum și alte întâmplări de la o altă etapă de WRC.

Cu ajutorul raliurilor am descoperit locuri minunate

Când te pregătești să mergi peste 1000 de km la un raliu, îți faci itinerariul astfel încât să vizitezi locuri noi și să te bucuri de farmecul zonelor prin care ai ocazia să treci. Practic, cu ajutorul raliurilor am descoperit locuri minunate în România, Ungaria sau Slovacia pe care ca și turist nu ai cum să le găsești. Și toate locurile acestea au un farmec aparte.
Dar povestea acestui raliu începe cu un mic ocol astfel încât să vizitam Memorialul de la Auschwitz, o pată neagră în istoria umanității, dar un obiectiv cu încarcatură pentru un pasionat de istorie.

Înainte sa plec în această călătorie împreună cu încă trei prieteni am studiat mai în detaliu acest loc și am văzut documentare.

Am ajuns la Auschwitz într-o dimineață caniculară de Iulie. Am trecut triști pe sub poarta cu sloganul: “Arbeit macht frei” și am fost profund impresionați și am simțit încarcatura locului în care ne aflam. La 3.5 km de Auschwitz se află al doilea lagăr de concentrare, Birchenau mult mai mare și din păcate locația ruinelor cuptoarelor de incinerare. Aici vizitând împreună cu alți turiști zona, aud o voce cunoscută.

Prietenii mei au fost imediat abordați de câțiva turiști americani, care au recunoscut că vorbeam limba română. Am discutat cu ei și am fost rugat să intervin într-un discurs al unei doamne într-un cărucicor cu rotile, care era așezată în mijlocul unei mulțimi de oameni. Acolo se filma un documentar, iar vocea cunoscută era a doamnei din mijlocul mulțimii.

Eva Moszes Kor, supraviețuitoarea de la Auschwitz

Doamna, trecuta de 80 de ani era Eva Moszes Kor și văzusem două documentare, care o aveau în prim plan chiar înainte să vizitez acest loc. Doamna Kor s-a născut în județul Sălaj în localitatea Porți și a fost deportată la 12 ani împreună cu familia la Auschwitz. A ajuns un reper în istoria acestui loc pentru că împreuna cu sora sa geamana a supraviețuit experimentelor doctorului nazist Mengele. Familia ei nu a supraviețuit din păcate. A scris o carte despre iertare, iar personajul principal este călăul nazist Mengele.

Povestea de viață a doamnei Korr e impresionantă și, deși locuia în Statele Unite de foarte mulți ani, vizita locul în care a păcălit moartea în fiecare an timp de câteva zile. În aceea zi de iulie a anului 2017 filmau la Auschwitz documentarul A 7063, care reprezintă numarul de identificare tatuat pe mână de către naziști. Era împreună cu fundația inființată de dânsa, CANDLES „Children of Auschwitz Nazi Deadly Lab Experiments Survivors”.

Am fost rugat să îi adresez cateva cuvinte în limba româna și după un schimb de replici uzuale am fost rugat sa vorbim în engleză pentru ca nu a mai vorbit de multă vreme în limba noastră. Am simțit o bucurie mai ales în momentul în care am discutat de zona sa natala.

Coincidență a soartei în 2019 aflându-se în Cracovia la 60 de km de lagăr, a murit în somn. A părăsit această lume foarte aproape de locul în care, cu mulți ani în urmă a supraviețuit unor experimente atroce.Pentru mine ca pasionat de istorie, să întâlnesc un supraviețuitor de la Auschwitz e un lucru care m-a marcat; mai ales atunci când istoria nu e cea mai frumoasă poveste.

Nu am povestit astăzi prea mult despre curse, pasiune și lumea asta minunată. M-am oprit totuși să vă povestesc o întâmplare într-un loc nou în drum spre o etapă de campionat mondial.

Clubul XPO RACING Baia Mare

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!