Gabriela Hofer: Stau și mă întreb care este de fapt cartea de vizită a Municipiului Baia Mare? - Ziarul de Maramures

Breaking News

Gabriela Hofer: Stau și mă întreb care este de fapt cartea de vizită a Municipiului Baia Mare?

De ce ”fug” investitorii și care ar fi soluția? Ce m-ar determina pe mine, ca și mare investitor, să vin aici, în acest oraș, să dezvolt o afacere?

Gabriela Hofer: În ultimii ani, puținii investitori, care au venit spre Baia Mare au făcut cale întoarsă. Au încercat și ulterior au abandonat ideea de a face o afacere aici, loco. Dacă ar fi rămas, ar fi fost un plus uriaș la dezvoltarea municipiului. Dincolo de aparențe trebuie să privim realitatea, adică să fim realiști în adevăratul sens al cuvântului.

Stau și mă întreb care este de fapt cartea de vizită a Municipiului Baia Mare? Ce m-ar determina pe mine, ca și mare investitor, să vin aici, în acest oraș, să dezvolt o afacere?

Majoritatea agenților economici se plâng de lipsa forței de muncă. De ce? E simplă întrebarea. Orașul fiind subdezvoltat economic, salariile fiind mici, mulți băimăreni au preferat calea exodului pentru a-și putea întreține familiile. În majoritatea blocurilor din cartierele băimărene, din cel puțin o scară de bloc, există cel puțin o persoană plecată la muncă peste graniță.

Apoi, privim spre oferta salarială care raportată la prețurile la raft, tarifele la utilități, plus banii de buzunar, e clar că nu ai cum să trăieși decent cu ceea ce oferă agentul economic.

Cum s-a ajuns într-o astfel de situație? Simplu! Alegerea a fost a noastră atunci când am mers la vot, din păcate. Însă greșeala poate fi îndreptată ca să avem un trai mai bun. Trebuie să fim conștienți că pe noi, băimărenii, ne așteaptă ani grei, orașul fiind înecat în datorii și va trebui să ne mobilizăm pentru a ieși din impasul acesta dacă ne dorim o viață mai bună pentru noi și copiii noștri.

Revenind la ideea de bază, mă întreb ce îmi oferă mie, municipiul Baia Mare ca să dezvolt o afacere profitabilă aici, pentru mine, oraș și comunitate? Nimic! Și minusculii investitori care mai sunt se confruntă cu birocrația impusă de Primăria Baia Mare, de Consiliul Local al Municipiului Baia Mare și de vechile metehne de a cere ”ceva” pentru că doresc să investesc. Piedici peste piedici! Strădania de a mă atrage să fac investiții, lipsește!

Nu există un parc industrial, infrastructura lasă de dorit, aici aș puncta cele două calități ale centurii Municipiului Baia Mare, despre care aș spune că e îngustă, lentă și incompletă, Gara CFR, care chiar dacă aparține CFR infrastructură, e jalnică, Autogara închisă de Protecția Consumatorului e praf și ea. Liniile de transport călători te duc cu gândul la o societate pe care o poți cataloga ca fiind subdezvolatată cu un management clar, defectuos. Aeroportul Internațional Maramureș se chinuie efectiv cu liniile de zbor pe care le are. Trebuie să înțelegem că investitorii privesc spre aceste minusuri cu care se confruntă municipiul reședință de județ și sunt doar câțiva dintre parametrii care contează atunci când dorești tu, ca și agent economic, să faci o investiție majoră într-un oraș sau în apropierea orașului. Nu poți să investești dacă sunt minusuri crase care ar putea genera pierderi la producția pe care vrei să o inițiezi sau dacă intenționezi spre exemplu să depozitezi și de aici să transporți marfă în diferite zone din județ precum și în zone externe județului.

Ce ar fi de făcut ca să ieșim din acest impas? În primul rând plata datoriilor, apoi atragerea de fonduri europene ca să putem oferi potențialilor investitori noduri rutiere moderne. Apoi, orașul ar avea nevoie de construcția unei oferte generoase, de nerefuzat care să-i atragă și să-i facă să stea. Aici trebuie să vedem oferta în ansamblul ei, inclusiv capitolul locuri de muncă, plata taxelor și impozitelor, bani care ar intra în bugetul orașului și nu doar comisioanele și procentele cerute din cifra de afaceri a investitorilor și la schimb să nu le poți oferi nimic.

Parlamentarii ar trebui să intervină și să apese pedala la București pe realizarea Drumului expres Baia Mare-Satu Mare-Petea (vamă şi punct de frontieră spre Ungaria), un proiect de peste 20 de ani care a fost propus pentru a fi realizat în diferite guvernări, însă a fost mereu amânat din planul de investiţii.

Legatura DN 1C-Aeroport. Avem nevoie de legături cu drumurile naţionale, spre Cluj şi Satu Mare. Plus cu drumurile judeţene din preajma oraşului, evident şi nod la aeroport şi până la ieşirea spre Baia Sprie. Legătura cu DN 18 ar trebui să fie la ieşirea şi nu la intrarea în Baia Sprie, pentru a scoate traficul din oraş. Am avea nevoie de noduri la Satu Nou, la DN 18B, la DJ 182B în zona Târgului Auto, la DN 1C zona Romaniţa, nod la aeroport şi la DN 1C în Buşag. Pentru degrevarea șoselei de pe dealul Dura, mai ales la orele de vârf, sunt necesare pasaje care să degreveze circulatia. Acestea sunt doar o mică parte din investitiile necesare reorganizării căilor de transport care ar ajuta mult această parte de transport.

Mă gândesc și la regenerarea urbana a zonelor industriale Cuprom, Flotatia Centrala si Romplumb. Aici ar putea lua naștere viitorul parc logistic pe zona care ar putea să lege estul cu vestul municipiului nostru prin sud. Exista proiectul însă nu s-a gândit nimeni să îl și finalizeze.

Înființarea unui Parc Industrial in zona de sud a Municipiului Baia Mare. Organizat inteligent, pe zona regenerată, acest parc ar putea aduce mai multi bani la bugetul local si locuri de munca pentru baimareni. Ar putea da un imbold mediului privat să investească și pe parte turistică, dar și de alimentație publică. Să nu uităm că Baia Mare a primit statutul de ”Stațiune Turistică de Interes Național”…A făcut vreun proiect administrația publică locală pentru a pune în valoare acest titlu primit? Deci și la acest capitol stăm extrem de prost și ar trebui să fie reglementată problema.

Baia Mare are nevoie de o echipă de oameni implicați care să-și dorească cu adevărat să scoată municipiul din impas. Să fim cinstiți. Totul pornește de la bani și cum știi să-i gestionezi, să-i gospodărești. Ultimul deceniu a fost dezastruos în ceea ce privește managementul financiar acesta fiind unul nerealist. Acum a venit momentul să confruntăm realitatea. Sunt optimistă și am încrederea că băimărenii vor ști că e necesar să dăm o nouă șansă Municipiului Baia Mare pentru a se putea dezvolta, moderniza, pentru a putea aduce orașul în actualitate, în anul 2024.

Gabriela Hofer, președintele Organizației de Femei AUR Maramureș

CLICK: ANALIZĂ. Sistemul medical trecut prin ”lupa” Gabrielei Hofer

-Gabriela Hofer vorbește despre norma de hrană a pacienților, foile de boală și lipsa investițiilor din sistemul medical

CLICK: Interviu. ”Dan Hofer este echilibrul meu”. Culoarea din viața și cariera Gabrielei Hofer

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!