Noi măsuri pentru localitățile Bogdan Vodă, Ocna Șugatag și Vima Mica. Școlile vor intra în online doar la peste 7,5/1000 de locuitori - Ziarul de Maramures

Noi măsuri pentru localitățile Bogdan Vodă, Ocna Șugatag și Vima Mica. Școlile vor intra în online doar la peste 7,5/1000 de locuitori

Noile măsuri anunțate în cursul săptămânii curente intră pentru localitățile Bogdan Vodă, Ocna Șugatag și Vima Mica din această seară, mai exact de la ora 20.00. În aceste localități nu este instituită carantina zonală deoarece nu au atins pragul de peste 7,5/1000 de locuitori. Conform HG 1015/2021, unitățile de învățământ vor intra în online doar dacă se va institui carantina zonală prin ordinul șefului DSU, secretar de stat dr. Raed Arafat.

Subprefectul Rudolf Stauder a transmis faptul că au fost aprobate în ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș regulile și măsurile care trebuie respectate în unitățile administrativ-teritoriale Bogdan Vodă, Ocna Șugatag și Vima Mică unde, conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Maramureș, rata de incidență este mai mare de 6 cazuri la 1000 de locuitori. Regulile și măsurile includ următoarele:

🛑Se interzice organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și / sau concerte.
🛑Se interzice organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in.
🛑Se interzice organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale.
🛑Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber.
🛑Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) în interior.
🛑Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

🟢Măsura nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.
🟢Măsura nu se aplică persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora.
🟢Măsura nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori
➡️Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
➡️Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
🛑Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase. Se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile menționate (ridicare la pachet sau livrare la domiciliu).
🟢Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora este permisă până la capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00 doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.
🛑Se interzice activitatea în baruri, cluburi și discoteci.
‼️Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5,00-18,00. ‼️Măsura nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.
🟢Unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
🛑Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness.
🛑Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.
🛑Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare
‼️Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în următoarele spații publice: piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun publice și private, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.
‼️Pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2 se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, pe o rază de 100 m în jurul unităților de învățământ, pentru persoanele care staționează în perimetrul menționat.
➡️Atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare.
➡️Organizatorii / Operatorii economici / Proprietarii / Administratorii care desfășoară activități, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr.1015/2021 au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID19 folosind secțiunea «Verificare reguli interne» din aplicația mobilă «Check DCC» pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat. Aplicația poate fi instalată accesând link-ul: https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.sts.dcc
➡️Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.
➡️În cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1015/2021 au obligația de a verifica existența documentelor, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu virusul SARS-CoV-2 a acestor persoane.
‼️În funcție de evoluție situației epidemiologice pot fi dispuse și alte măsuri prin Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, a mai transmis subprefectul de Maramureș, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș.

DECLARAȚIILE pentru cele trei localități le puteți descărca de aici!

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!