Europa în anarhie? - Ziarul de Maramures

Europa în anarhie?

”Democraţia înseamnă şi permisiunea de a vota pe cel mai prost şi mai ticălos dintre candidaţi.” (Ion Cristofor)

Suntem în a 708 zi, a unui război care stă la baza anarhiei actuale din Europa. O realitate pe care guvernele naționale și guvernul european nu o pot gestiona dar nici nu o recunosc ca fiind o greșeală. Din imensa manipulare pe care o reprezintă războiul ruso-ucrainian, nu au de câștigat cetățenii Europei.

Nici francezii, nici germanii sau românii, cu atât mai puțin ungurii sau italienii. Cele 18 pachete de sancțiuni ale UE nu au împiedicat Rusia să continue conflagrația militară, un război care tinde să se generalizeze în contextul situației din Orientul Mijlociu, zonă unde Israelul tot mai criticat folosește forța excesivă, împotriva unui popor și nu doar a unei formațiuni arabe teroriste.

Zecile de miliarde împrumutate Ucrainei ca sprijin de război, bani proveniți din taxele și impozitele contribuabililor, sunt bani care alimentează doar conturile magnaților industriei mondiale de armament și pușculițele oligarhilor ucrainieni corupți. Zelensky a pierdut războiul mediatic în Statele Unite, țară mai preocupată azi de mișcarea secesionistă din sud, decât de poșetele și ținutele primei doamne a Ucrainei. Organizația Națiunilor unite este în criză, numeroase țări suspendându-și deja contribuțiile la bugetul anual, NATO pare tot mai scindată între conducerea politică și cea militară a alianței iar Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai mare provocare a existenței sale, mișcările extremiste din majoritatea țărilor membre fiind gata să arunce în aer stabilitatea continentului.

Un scenariu periculos este pe cale să devină o realitate, expansiunea dreptei naționaliste din Europa fiind tot mai aproape de a instaura anarhia. Cu fermierii, transportatorii și bugetarii în stradă, cu poliția și jandarmeria tot mai aproape de a fraterniza cu mulțimile, economia comunitară aflată deja în recesiune tinde să intre în criză, fapt ce pune în pericol pacea socială pe continent. La Bruxel cresc criticile împotriva politicilor promovate de liderii europeni, stare de fapt care poate compromite alegerile europarlamentare din acest an.

Dacă în Parlamentul european, va ajunge majoritară dreapta naționalistă, asupra viitorului nostru plutește spectrul politicilor neofasciste. Vor dispărea din viața publică ideologiile politice tradiționale neoliberalismul, social-democrația și socialismul, înlocuite de un nou tip de populism, dirijism statal, globalism economic și ecologismul radical.

Nu mă aștept ca actualii lideri europeni să găsească soluții viabile, ei și-au jucat rolul, au încasat stipendiile și se pot retrage pe Costa del Sol sau în alte destinații exclusiviste, în timp ce pe continent se va instaura o nouă ordine de tip distopic, în care cei bogați vor fi și mai înstăriți iar cei săraci își vor da în cap pentru o coajă de pâine.

În țara lui Papură Vodă, covrigarii, buticarii și doctorii în habarnism au început lupta pentru ciolan, stânga analfabetă funcțional și dreapta agramată cărându-și pumni și ridicându-și poalele în cap. Între două scrutine electorale, la UNTOLD va continua amorul liber în câmp, consumul de droguri, prosteala bahică și vomitatul în public. Ca o noutate, tânăra generație adoratoare de EDM, pop, house, techno, drum&bass și hip-hop este dispusă să valideze practicile lui Guru Buta, pedofilia și homosexualismul de grup, elemente de divertisment ce vor fi experimentate la festivalul preemergent din Dubai.

Vin vremuri grele pentru săraca țară bogată, căci, dacă ”simionii și șoșoacele” vor ajunge la putere, Casa Poporului va deveni bordel iar Calea Victoriei se va numi Aleea Xenofobiei. La Baia Mare e totul ca înainte, curvăsăraiul politic, sfidarea cetățeanului și clientelismul prosperând și pe vremea actualei locotenențe.

Oare câți dintre noi mai știu că: „Democrația înseamnă înlocuirea unor incompetenți cu votarea câtorva corupți.” (George Bernard Shaw)

Somogyi Attila

Sursa foto: digi24.ro

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!