Reducerea greutății si afecțiunile cardiovasculare. Ce spun studiile medicale? - Ziarul de Maramures

Reducerea greutății si afecțiunile cardiovasculare. Ce spun studiile medicale?

Un număr substanțial de dovezi provenind din studii observaționale documentează faptul că greutatea corporală este direct asociată cu tensiunea arterială şi că excesul de grăsime predispune la creşterea tensiunii arteriale şi hipertensiune.

Există de asemenea dovezi convingătoare că reducerea greutății scade tensiunea arterială la pacienții obezi şi are efecte benefice pe factorii de risc asociați cum ar fi: rezistența la insulină, diabetul, hiperlipidemia, hipertrofia ventriculară stângă şi apneea obstructivă de somn. Într-o meta-analiză a studiilor disponibile, reducerea medie a tensiunii arteriale sistolice şi diastolice asociată cu o reducere în medie, în greutate, de 5,1 kg a fost de 4,4 respectiv 3,6 mmHg.

Într-o analiză suplimentară de subgrup reducerea tensiunii arteriale a fost similară pentru indivizii non-hipertensivi şi hipertensivi, dar a fost mai mare la cei care au pierdut în greutate. Analizele în cadrul trialurilor doză-răspuns şi studiile prospective au arătat de asemenea că reducerea mai mare în greutate duce la o scădere mai mare a tensiunii arteriale.

Scăderi modeste în greutate, cu sau fără restrictie de sodiu, pot preveni hipertensiunea la indivizii supraponderali cu tensiune arterială normal-înaltă şi pot facilita scăderea medicației. Deoarece la indivizii de vârstă medie greutatea corporală prezintă frecvent o creştere progresivă (0,5 – 1,5 kg/an) stabilizarea greutătii poate fi considerată un scop util de urmărit.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!