ADI Deșeuri Maramureș: Aruncarea necontrolată a gunoaielor, ar trebui să fie sancționată. Cine aplică sancțiunea? - Ziarul de Maramures

Breaking News

ADI Deșeuri Maramureș: Aruncarea necontrolată a gunoaielor, ar trebui să fie sancționată. Cine aplică sancțiunea?

Aruncarea necontrolată a gunoaielor, ar trebui să fie sancționată. Cine aplică sancțiunea? Autoritatea locală prin Poliția Locală, a comunicat răspunsul, ADI Deșeuri Maramureș.

Ordinul 640/2022 stabileste sanctiuni reprezentând de 2 ori suma tuturor tarifelor pe fluxul de gestiune a deșeurilor. Pentru cei care aruncă necontrolat, amendă plus costurile cu curățarea deseurilor aruncate necontrolat, a precizat pentru ziaruldemaramures.ro, Romeo Dobocan, directorul executiv ADI Deșeuri Maramureș.

Exemplificăm subiectul abordat astăzi. La începutul lunii curente, am prezentat pe ziaruldemaramures.ro, câteva informații transmise de administrația publică locală din orașul Baia Sprie. Angajații Direcției de Lucrări Publice, în cadrul campaniei de primăvară, a adunat de pe malurile râului Săsar 26 de saci cu gunoaie/zi. Tot de pe malurile Săsarului, s-au ridicat covoare, candelabre și biciclete.

Un alt exemplu de aruncare necontrolată a gunoaielor, în afara recipienților de colectare, sunt platformele din municipiul Baia Mare. Cu toții vedem zilnic, numeroși saci cu deșeuri menajere, care sunt lăsați în preajma platformelor de colectare sau sunt abandonați lângă coșurile stradale, din prea multă comoditate. O altă situație, pe acest subiect, practicată de o parte din cetățeni, este aruncarea gunoialeor de la etajul în care aceștia locuiesc, între blocuri, pe domeniul public. Nici persoanele juridice nu stau prea bine, deorece o parte din agenții economici abandonează cutiile din carton și alte obiecte folosite în desfășurarea activităților de alimentație publică în apropierea platformelor de colectare (n.r.-în spatele blocurilor de pe Bulevardul Traian din Baia Mare).

Tot pe domeniul public a fost înregistrat un alt caz, semnalat într-unul din cartierele orașului Baia Sprie, unde locatarii blocului cu pricina abandonau gunoaiele lângă imobilul în care domiciliază. Și în acestă situație, tot angajații Direcției de Lucrări Publice au fost cei care au curățat curtea imobilului respectiv cu precizarea că nu se vor mai da avertismente, ci sancțiuni.

Este adevărat că operatorul de salubrizare are obligația de a face curat și în preajma țarcurilor în care se găsesc recipienții însă fiecare dintre noi ar trebui să înțelegem că depozitarea controlată a deșeurilor și selectarea acestora poate să vină și cu beneficii nu doar pentru mediul înconjurător, ci și din punct de vedere financiar.

Romeo Dobocan, directorul executiv ADI Deșeuri Maramureș: ”Este important de a renunța la obiceiul de a arunca deșeurile în afara recipientelor de colectare. Nu doar din punct de vedere estetic sau al poluării mediului, ci și financiar. Curățarea acestor deșeuri costă de 4 ori mai mult. Aceste costuri sunt recuperate din buzunarul fiecărui cetățean, dacă nu este identificat cel care a aruncat deșeurile. Astfel de comportamente nu trebuie tolerate. Ar trebui ca fiecare dintre noi, să sesizăm atunci când avem cunoștință de astfel de cazuri, tocmai pentru a ne proteja pe noi să plătim pentru gesturile altora.

Având în vedere situațiile descrise mai sus, ADI Deșeuri Maramureș încurajează autoritățile publice locale să pună în aplicare Ordinul 640/2022.

Pe de altă parte, vă reamintim să nu uitați să vă instalați aplicația ADI DEȘEURI MM. Cu ajutorul acestei aplicații veți ști când sunt organizate campaniile de colectare a deșeurilor voluminoase, a electronicelor și electrocasnicelor etc., veți cunoaște calendarul de ridicare a gunoaielor din zona de domiciliu sau ați putea folosi rubrica ”Sesizări” atunci când considerați că au fost încălcate regulile de curățenie, depozitare, ridicare, selectare, la platforma de colectare pe care o frecventați, spre exemplu.

Pentru mai multe detalii vis-a-vis de aplicația ADI DEȘEURI MM intrati pe link – Aplicație de mobil pentru colectarea deșeurilor

Pentru instalarea aplicației, alte informații găsiți pe pagina de Facebook ADI Deșeuri Maramureș.

Aplicația este finanțată de CJ Maramureș în cadrul Planului de acțiune „Abordarea circulară a gestionării deșeurilor în Judetul Maramureș” elaborat în faza I a Proiectului REDUCES.

Foto-arhiva

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!