”A face ceva pentru poporul din care te tragi, nu este numai o chestiune patriotică, ci şi una de bun simţ” (Vasile Ghinea) - Ziarul de Maramures

”A face ceva pentru poporul din care te tragi, nu este numai o chestiune patriotică, ci şi una de bun simţ” (Vasile Ghinea)

Am fost de foarte multe ori dezamăgit de sistemul educațional românesc. Nici nu puteam să nu fiu când, elev la școala primară fiind, învățătoarea mea mi-a spus că nu pot lua premiul întâi pentru că trebuie să-l dea unei colege al cărui tată era nomenklaturist local la județeana de partid.

O palmă morală primită la zece ani, care te afectează pe viață mai ales că a fost urmată și de alte întâmplări similare. Dintotdeauna școala a fost controlată politic iar majoritatea directorilor pe care i-am cunoscut aveau coloana vertebrală mai flexibilă decât nuiaua de alun. Nu contest că au fost și excepții în corpul profesoral, cazul dirigintelui meu din liceu fiind un exemplu de demnitate umană. Decât să aplice sistemul promovabilității la vrac, profesorul Brânzan a preferat să-și dea demisia și să plece dintr-un sistem murdar și obedient.

Și astăzi educația este controlată politic, de la miniștrii gângavi și incoerenți până la beneficiarii numirilor făcute pe criterii de apartenență ideologică și servilism. Atâta timp căt obținerea gradelor didactice, repartizarea profesorilor și desemnarea directorilor de școli se va face cu amestecul politicienilor, școala românească va continua să fie în derivă dând societății foarte puțini oameni competenți și o imensă majoritate de nulități, din specia analfabetului funcțional.

Mă gândesc la rebuturile umane care conduc…vremelnic…destinul României și mă întreb ce tupeu și câtă nesimțire pot avea să mai iasă în spațiul public, după ce s-a aflat că au absolvit școli obscure, universități private neacreditate, masterate la fără frecvență și sunt posesori ai unor doctorate plagiate.

Ce caută în politică derbedeii din liceu, repetenții de la profesională și habarniștii de la facultate, cărați în spate de părinți, colegi binevoitori sau profesori cumpărați? Câtă credibilitate are un sistem educațional în care examenele naționale sunt derulate în încăperi dotate cu camere de luat vederi…ce insultă pentru ”distinsul” corp profesoral… și școli păzite de jandarmi?

Cum a putu să decadă atât de mult și învățământul universitar dacă foștii chelneri deschid facultăți private care țin cursuri după amiază sau în week-end? Nu știu să existe un studiu național care să arate ce s-a întâmplat cu zecile de mii de absolvenți de studii juridice, asistență socială, jurnalism, inginerie, relații publice și comunicare, licențiați la privat care-și plăteau taxa anuală la fabricile de diplome din provincia mediocră. Cu siguranță mare parte din ei sunt în politică, administrație sau învățămantul actual, cel care furnizează absolvenți din care nici unul nu ia examenul de bacalaureat.

Nu sunt de acord cu sindicaliștii îmbuibați cu aere autocratice care de zeci de ani stau în fotolii supradimensionate trăgând sforile pentru binele personal. Vocali și manipulatori, aceștia lansează mesaje populiste prin care incită la grevă, după incapacitatea lor de a reprezenta interesele salariaților din sistem. Cum se explică și ce justificare are Ordinul Ministrului Educației nr. 4.634 din 17.08.2021 prin care a fost aprobată o listă de 114 persoane, doar la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, cadre didactice cărora s-a redus norma didactică pe motiv de muncă sindicală? Păi, asta e o practică comunistă, asemenea celei prin care mii de muncitori de la I.M.M.U.M munceau pentru președintele de sindicat, secretarul de partid și cel de UTC din uzină, scoși din producție să facă…nimic!

Sunt profesorii și angajații auxiliari discriminați în raport cu funcționarii publici din administrație? Cu siguranță, da! În țara în care legile nu se respectă iar timp de 12 ani, 14 prim miniștrii au prorogat prin ordonanțe de urgență alocare celor 6% din PIB pentru educație, scuipând în față sutele de mii de profesori, milioanele de părinți și elevi. Să faci grevă generală după 12 ani, cu aceiași lideri sindicali aserviți politic și îmbogățiți ilegal, este un eșec moral al celor care astăzi poartă, prea mulți pe nedrept, onorabilul titlu de profesor. Urmează cei din sănătate, administrație, poliție și penitenciare, toți bugetari flămânzi și nemuțumiți. Nimeni din mediul privat…sau din politică!

Domnilor profesori, dacă un sistem în care am lucrat m-a umilit, jignit sau desconsiderat, am plecat pentru a nu fii complice și victimă a nesimțirii și incompetenței. Nu este o rușine să pleci dacă nu poți lupta cu sistemul nepotist, corupt și cu metehne rurale. E mai demn să sapi șanțuri sau să pui marfă în raft decât să fii parte a unei turme condusă de idioți cu doctorate cumpărate.

”Dacă crezi că educația e costisitoare, încearcă ignoranța.”– Andy McIntyre & Derek Bok

Somogyi Attila

Sursa foto: hotnews.ro

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!