Breaking News

Baia Mare. Cât costă ONOAREA unui consilier local?

”Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi viitorului ei.” (Mihai Eminescu)

Mă uitam la prestația consilierilori locali ”rebeli”, invitați la o emisiune online care ar trebui vizionată, obligatoriu, de băimăreni. Nu am simțit oportunism, frică sau exprimări politicianiste, ci doar o imensă resemnare în fața unei realități absurde. În democrația publică locală, o majoritatea imbecilă și mediocră prevalează în față dorinței de bine și a bunului simț.

Avocat sau afacerist, pensionar sau sinecurist, grupul lingăilor de serviciu continuă să acopere, ca parte într-o complicitate mizerabilă și tacită, ruinarea unui oraș care stă în genunchi. Iar lucruri evidente și cu conotație penală nu generează nici o emoție în randul instituțiilor statului, reduse la nivelul de departamente în subordinea Primăriei. Așa se face că Parchetul tace, structura DNA locală lucrează, dar fără finalitate, DIICOT vânează prostituatele și aurolacii, recuperând, din când în când, câte o minoră fugită dintr-un CTF la produs în Satu Mare. Cât despre Camera de Conturi Maramureș, avem un exemplu cert de cum funcționează sistemul sinecurist, în raport cu menirea sa de a veghea asupra corectei cheltuiri a banului public.

Și totuși, consilierii locali ”rebeli”, cei câțiva care refuză să pupe dosul primului cetățean al urbei, au partea lor de vinovăție care poate fi înțeleasă, dar nu și scuzată. Cum e posibil să te lași umilit, jignit, descalificat și insultat de un om care dezinformează, manipulează și face ce vrea el… în orașul confiscat pe ”persoană fizică”? Mai ales că la câteva episoade absolut jenante, au fost martori și băimărenii, cei care mai au un minim interes față de ceea ce se întâmplă în comunitate.

Dacă sperați să vă rezolve problemele Curtea de Apel Cluj vă înșelați. Justiția românească este în ultimii ani oarbă, surdă, mută și recunoscătoare pentru pensiile speciale. Votate de cei care le-au fost, sunt sau le vor fi clienți în boxa acuzațiilor.

Domnilor consilieri, nu sunteți personaje asemenea lui Moș Ioan Roată și nici nu avem un Vodă Cuza, care să vă șteargă scuipatul primit în față. Dacă aveți demnitate faceți plângere penală pentru fiecare insultă și jignire, impuneți organizarea ședințelor consiliului în formă fizică, renunțând la bășcălia asta în care prea mulți consilieri își iau indemnizația de ședință, votând în timp ce se află în mașină, în aeroport, la crâșmă sau pe balconul amantei.

Mai rămâne și varianta extremă, dați-vă demisia în bloc, toți cei care pretindeți că nu patronați, dar sunteți, chiar și indirect, complici taciți. Această telenovelă penibilă, despre lipsa de autoritate și devalizarea unui oraș sucombat în mediocritate endemică, trebuie să se oprească acum. Nu după ce alte milioane vor fi risipite pe castaniadă, castaniete, licurici, reni și alte kitcs-uri costisitoare.

Dar asta înseamnă să aveți ONOARE. Aveți?

”În politică nu exista oameni, ci idei, nu exista sentimente, ci interese. În politică nu se ucide un om, se inlătură un obstacol…” (Alexandre Dumas)

Somogyi Attila

Emisiunea JOS!

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!