Ministrul Rafila consideră că, spitalele din Vişeu de Sus şi Borşa ar trebui să ofere servicii complementare și nu concurențiale - Ziarul de Maramures

Ministrul Rafila consideră că, spitalele din Vişeu de Sus şi Borşa ar trebui să ofere servicii complementare și nu concurențiale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a admis, miercuri, într-o conferinţă de presă la Spitalul orăşenesc din Vişeu de Sus, că accesul la serviciile medicale din zonă montană a judeţului Maramureş e dificil, iar distanţa faţă de Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare e apreciabilă în cazul unor situaţii medicale complicate, a scris pentru Agerpres, corespondentul Leontin Cupar.

”Ştiu că accesul la serviciile medicale dintr-o anumită zonă a judeţului este mai dificil din punct de vedere al legăturii cu Baia Mare, care e destul de departe, comunicaţiile terestre sunt lente, dificile. În mod evident, noi trebuie să găsim o politică pentru dezvoltarea unor servicii de asistenţă medicală spitalicească, asistenţă ambulatorie de specialitate care să fie apropiate de cetăţeni, care să nu-i pună în imposibilitatea de a apela la aceste servicii. Timpul contează foarte mult când e vorba de o afecţiune acută, trebuie să poţi să-l poţi duci la un spital care să ofere asistenţă medicală”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a remarcat în mod special situaţia Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, unitate medicală de tip pavilionar care se întinde pe 6 hectare de teren.

”Sunt trei spitale, toate foarte diferite. Am fost iniţial în Sighetu Marmaţiei, unde este un spital incredibil de întins, nu ştiu dacă e cel mai întins din ţară, dar e întins pe 6 hectare. Un spital cu 20 de pavilioane de spitalizare sau administrative, foarte greu de gestionat, foarte greu pentru acordarea asistenţei medicale în condiţii moderne. Chiar dacă unele pavilioane sunt destul de degradate la exterior, în interior cel puţin sunt condiţii bune de spitalizare, dar integrarea serviciilor medicale, circuitele medicale – şi vă dau exemplul chirurgiei, care trebuie să funcţioneze într-un spaţiu comun cu anestezia şi terapia intensivă – nu este posibilă şi sprijinim acest proiect de construire a unei noi secţii de chirurgie care să includă şi facilităţile de terapie intensivă”, a spus Alexandru Rafila.

În opinia ministrului sănătăţii, spitalele din Vişeu de Sus şi Borşa ar trebui ca în viitor să ofere servicii complementare, deoarece geografic sunt apropiate unul de celălalt.

”Pe de altă parte, celelalte două spitale – Vişeu de Sus şi Borşa – aflate la o distanţă ceva mai mică unul de celălalt, au proprietari diferiţi; unul este la primăria din Vişeu, celălalt la Ministerul Sănătăţii. Cred că ele trebuie organizate şi gândite încât să fie complementare din punct de vedere al serviciilor pe care le oferă, să nu fie concurenţiale, adică să aibă acelaşi tip de servicii, iar propunerea pe care autorităţile locale au făcut-o pentru preluarea acestui spital la primăria din Borşa o vom examina cu mare seriozitate. Şi oportunitatea ei dacă va exista, cred că este corectă această abordare, încât ei să poată să ofere împreună servicii complete de asistenţă medicală spitalicească, inclusiv recuperare şi paliaţie. Sunt două zone în care noi suntem puţin rămaşi în urmă în România. Oricum, Borşa are reputaţia serviciilor de recuperare, ar trebui dezvoltate şi cele de paliaţie încât să putem oferi pacienţilor din partea aceasta a judeţului Maramureş o asistenţă medicală corectă”, a punctat ministrul.

Ministrul Sănătăţii a precizat că spitalele orăşeneşti Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus au aplicat pentru obţinerea de fonduri prin PNRR.

”În ceea ce priveşte investiţiile din partea Ministerului Sănătăţii, în PNRR sunt două spitale, cel în care ne găsim acum (spitalul din Vişeu de Sus – n.red.) şi cel de la Sighetu Marmaţiei, care au aplicat şi au şanse foarte mari pentru control al infecţiilor asociate asistenţei medicale sau nosocomiale. Sunt 70 de cabinete de familie care beneficiază aici în judeţ de finanţare şi dotare. În total sunt vreo 70 de milioane de lei, iar la aceste proiecte, sper să completăm aceste proiecte, încât să putem să reabilităm Spitalul din Borşa, o să vedem în ce formulă şi să existe un plan pentru Spitalul din Sighet, care trebuie în mod evident regândit din punct de vedere al funcţionalităţii”, a mai adăugat, Alexandru Rafila.

Acesta a fost de părere că resursa umană pentru cele trei spitale din judeţul Maramureş e foarte importantă, însă corpul medical are nevoie de o anumită zonă de confort pentru a lucra fie şi-n locuri parţial izolate sau la mare distanţă de centrele urbane.

”Am remarcat ceva, aici la Vişeu, dorinţa medicilor tineri de a veni să lucreze, chiar într-o zonă, poate, puţin mai izolată. Există dacă au trei elemente la dispoziţie; unul, trebuie să fie legat de confortul profesional; înseamnă dotare, dar şi clădirea în care se desfăşoară activitatea. Al doilea element care ţine de stabilizarea personalului medical este implicarea autorităţilor locale care să ofere condiţii decente de trai tinerilor medici sau asistenţi medicali şi nu în ultimul rând veniturile pe care le obţin. Noi avem o politică constantă de îmbunătăţire a veniturilor personalului medical, şi un lucru pe care încă n-am reuşit să-l rezolvăm pentru personalul care lucrează în alte zone decât în cele strict medicale; mă refer la personalul TESA, personalul auxiliar”, a mai precizat Alexandru Rafila.

La conferinţa de presă au mai participat primarul oraşului Vişeu de Sus, senatorul Sorin Vlaşin, deputatul Gheorghe Simon şi deputatul Gabriel Zetea, de la PSD Maramureş.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!