Apneea orașului care doarme de un deceniu

”Nu este nimic mai imoral decât să jefuiești cetățenii...” (Albert Camus)

Dacă nu ar exista derbedeii, care fac nestingheriți drifturi noaptea, curvele din zonele unde parchează tirurile, angajații de la UPU și garda de la ISU, ai avea senzația că orașul este scufundat într-un somn de tip comatos. Din fericire mai sunt și niște cluburi active de swingeri mai ales în week-end și câteva zone rezidențiale unde la ultimul etaj, în apartamente, plocon primite de la dezvoltatorii imobiliari, ”elita” Băii Mari, sparge sume ilicite imense, în partide de pocher zgomotoase și umede.

Și asta pentru că superba noastră poliție este prezentă doar ca să umple statisticile despre campania antidrog, a pelticului de la interne, în rest… Frumoșii agenți tineri, în uniformă, sunt vizibili doar dimineața după schimbarea turei, moment când se adună în haită la plăcintăria din Piata Păcii sau cafenelele cu fițe.

Există un sentiment acut resimțit tot mai intens că orașul este într-o stare de apnee, ținându-și respirația în somn, în așteptarea unei mari schimbări. Deși sunt mult prea mulți care dorm agitați, unii tremurând pentru banii de la saltea, băgați în afaceri imobiliare cu interpuși sau scoși în paradisurile fiscale, în timp ce alții visează cu spaimă că s-a închis robinetul de unde le curgea, sau picura lunar, câte un stipendiu plătit din bani jegoși pentru fapte ”cetățenești”, limbi date în dos sau alimentarea și întreținerea cultului personalității.

Nu mă interesează veștile de la instanța clujeană, căci mi-am pierdut respectul într-o justiție care tărăgănează dosare penale ani de zile, dând prilej bombardierilor, beizadelelor și politicienilor corupți să plece din țară, în paradisuri fiscale sau insule anonime din Mediterană. De ce să plătească cetățeanul costurile readucerii în țară a descurcăreților ieșiți zâmbind pe la vămile patriei, pentru a participa la croaziere în Cipru, Turcia, Croația, Spania sau Italia? Pentru că așa vor unii care astăzi se bat cu cărămida în piept, în timp ce proptesc ușile dulapurilor cu scheletele ascunse de Direcția Națională Anticorupție?

Trăim vremuri în care prezumția de nevinovăție, corectă ca principiu într-o societate normală, permite siluirea unei comunități în numele drepturilor fundamentale ale omului, cu cetățeni indiferenți, niște sclavi moderni în BMW-uri și cu smartphonul în mână. Ei au alte preocupări, cei mai mulți fiind interesați cine cu cine se coțcăiește, prioritatea lor fiind rezervare unui sejur de iarnă la Bad Gastein în Austria infamă… sau poate la Love Luxury-ul din Predeal.

Apneea socială este netratabilă, într-o societate în care educația a ajuns la mâna grăjdarilor sclivisiți și a fanfaronilor buimaci, faună care propun legi aiurea, în care primesc bursă dealerii de droguri, repetenții și pușlamalele cu media generală 2.

Nu mai am așteptări de la concetățeni abulici, preocupați de aranjarea unui permis de parcare, abonament la sala de fitness sau Black Friday. Din decembrie s-ar putea ca în loc de ninsoare să vină potopul și poate vom avea parte de un om care să fie un avatar al lui Țepeș, Lăpușneanu și Ioan Vodă cel Cumplit. La un loc.

Vom trăi și vom vedea…

”Există un singur șef: cetățeanul. Iar acesta poate concedia tot personalul din administrație, începând cu primarul, prin simplul fapt că el îi plătește salariul.” (Sam Walton)

Somogyi Attila

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!