Senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș întreabă maramureșenii - Ziarul de Maramures

Senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș întreabă maramureșenii

”Cum credeți că ar trebui gestionate aspectele legate de conservarea urșilor și prevenirea conflictelor om-urs în Maramureș?”

În Senatul României, s-a dezbătut și votat o propunere legislativă importantă cu privire la gestionarea populației de urși bruni în țara noastră. Cercetările recente au arătat o creștere semnificativă a numărului de urși în România, ceea ce a dus la o creștere a atacurilor și daunelor cauzate de aceștia.

Specialiștii au confirmat schimbarea comportamentului natural al urșilor și impactul negativ asupra recoltelor, animalelor și pădurilor, precum și asupra acceptării populației locale față de prezența urșilor în comunități și pe terenurile agricole.

Prin urmare, proiectul de lege propune aprobarea pentru anii 2023 și 2024 a unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenție la nivel național, și a unui număr de 55 exemplare de urs brun pentru intervenție.

Cristian Niculescu Țâgârlaș, senator PNL Maramureș: ”Protejarea vieții umane și a bunurilor populației trebuie să fie o prioritate, alături de menținerea stării de conservare a speciei. Astfel, s-a propus stabilirea cotelor de prevenție și intervenție pentru vânătoarea de urși bruni prin intermediul acestei legi și de asemenea, ca recensămintele regulate ale populației de urși să fie efectuate la fiecare doi ani, iar cotele pentru vânătoare să fie stabilite pe baza acestor date. Ce părere aveți despre această inițiativă? Cum credeți că ar trebui gestionate aspectele legate de conservarea urșilor și prevenirea conflictelor om-urs în Maramureș? Aștept cu interes opiniile și sugestiile voastre.

ℹ️ Mai multe informații despre această propunere legislativă pot fi găsite la următorul link: https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=25687

  • Ca toate inițiativele legislative din ultimii 33 de ani, sI aceasta privind ursii , este concepută pornind de la efect nu de la cauză. Limitarea numărului urșilor este necesară dar trebuie făcută in baza unui studiu SI nu dictat de interese. Ursii coboară in comunități deoarece a fost afectat habitatul lor natural. Reducerea numărului de urși trebuie făcută selectiv ; exemplare periculoase, exemplare bolnave sau bătrâne, nu după valori numerlce stabilite de niste politicieni.
    .

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!